Concert: Jason Mraz in Wisseloord Studio's

Eline (Numbie)
Je hebt artiesten/bands die fantastische platen maken, maar er live niks van bakken. En dan heb je artiesten die goede platen maken, maar live je pas echt weten te overtuigen. Jason Mraz heeft 3 maart in de Wisseloord Studio's te Hilversum bewezen er zonder twijfel eentje van de laatste categorie te zijn.



Jason Mraz werd in 2002 bekend dankzij de airplay hit 'The Remedy' van het album Waiting For My Rocket To Come. Het album mocht helaas niet aanslaan en het werd akelig stil rondom Jason. Het tweede studioalbum Mr. A-Z werd in Nederland niet eens uitgebracht. De radiostilte werd in de lente van vorig jaar verbroken, toen ineens bekend werd dat hij naar Nederland zou komen. Een uitverkochte show in de grote zaal van Paradiso, een tuinshow in het welbekende Twentse Ootmarsum en een zeer goed ontvangen show op het North Sea Jazz Festival maakten ineens een hoop slapende fans weer wakker. Nu zijn derde studioalbum We Sing. We Dance. We Steal Things. op komst is, is het weer tijd voor de gebruikelijke promotours door Europa. En na een iTunes showcase in Londen te hebben gespeeld, was Nederland de volgende stop op het schema van Jason Mraz.

Een gewone doordeweekse maandagavond was het afgelopen 3 maart zeker niet. Een showcase van Jason Mraz stond op het programma, in de Wisseloord Studio's waar al vele beroemdheden hebben mogen optreden. De hal hangt/ staat vol met fotolijsten met foto's van celeberties als Mick Jagger, Simply Red en vele anderen. Voor de vele uitgenodigde fans werd het een avond om niet te vergeten. Ruim een kwartier voordat de show begon ging de zaal open en alle ongeduldige fans liepen snel de zaal in. Hier was een klein podiumpje opgezet en was het vrij staan of zitten zoals velen deden vooraan. De rumoer in de zaal veranderde van het één op het ander in zacht gefluister toen Jason met een schaal aardbeien kwam binnengewandeld. Hij praatte met wat fans, deelde een aardbei uit (die later nog werden omgewisseld voor bosbessen) aan wie dan ook maar wilde en leek over het algemeen erg op z'n gemak.



Na een korte introductie door de directeur van Warner Music Benelux, met Jason zittend naast hem on stage, begon Jason in z'n eentje aan de set. Hij opende met de track 'Beautiful Mess' van zijn nog uit te komen album We Sing. We Dance. We Steal Things. Een schitterende soulvolle ballad die meteen goed de toon zette voor de rest van de avond. Want Jason is, zoals al eerder gezegd, een echte live-artiest; een podiumbeest pur sang. Niet eentje die je wil wegblazen met gitaargeweld of je overdonderd met jodelachtige uithalen, maar een artiest die gewoon lekker z'n ding doet en toch weet te overtuigen. Getuige bijvoorbeeld de tweede track die gespeeld werd: 'Dynamo'. Een wederom soulvolle maar meer funky track. De rest van de set bestond uit een goede mix van tracks van zijn vorige studioalbums. Zo kwamen van het tweede album Mr. A-Z, op verzoek van het publiek, 'Clockwatching', 'Plane' en 'Life Is Wonderful' voorbij, en van zijn debuutalbum de song 'You And I Both'. Uiteraard lag de focus van de songs natuurlijk op het nieuwe album. Zo hoorden we naast de twee tracks waarmee hij opende ook de nieuwe track 'Lucky' (die op het nieuwe album samen met Colbie Caillat is opgenomen), het schitterende 'Make It Mine' en 'Live High' en natuurlijk de nieuwe single 'I'm Yours'.



Tussen de tracks door werd er uiteraard uitgebreid gegrapt en vertelde Jason het ene verhaal na het andere. We hoorden waarom zijn vast sidekick Toca niet mee was; die was namelijk momenteel druk in Jason's tuin deze dagen "what people don't know is that he's an excellent landscaper. His lawn is like, perfect.". En hij vertelde vlak voor 'Lucky' over hoe de samenwerking tussen hem en Colbie tot stand was gekomen: "we emailed, a lot.". Hij stelde bovendien het publiek tussen de songs door continue in de gelegenheid om vragen te stellen. Zelden zie je een artiest nog tijdens een optreden zo open, want waar de meeste artiesten er het liefst zo snel mogelijk weer vandoor lijken te willen gaan, nam Jason Mraz de tijd, niet alleen voor z'n muziek, maar ook voor de aanwezige fans. Zo stond hij na afloop van de show nog ruim een half uur na te praten, foto's te maken en handtekeningen uit te delen aan wie maar wilde. Zo kan het dus ook.

Wat absoluut ook opgemerkt moet worden was het goede geluid in de Wisseloord Studio's. Deze locatie was werkelijk perfect uitgekozen; de akoestiek in de zaal was fenomenaal goed. Geen galm, geen opmerkbaar geroezemoes en de speakers stonden precies hard genoeg afgesteld. Ideale omstandigheden om een artiest zoals Mraz in z'n eentje te mogen aanschouwen. Daarbij opgeteld het feit dat er een show tot tien uur gepland stond, maar dat hij tegen tien over tien aan z'n laatste song begon, maakte het een zeer geslaagde avond. Nu maar hopen dat hij deze keer wel z'n belofte nakomt en tegen de zomer weer in Nederland te zien is.

Setlist
Beautiful Mess
Dynamo
Life Is Wonderful
Song For A Friend
Live High
I'm Yours
Clockwatching
Plane
Lucky
Make It Mine
You And I Both

Met dank aan Maartje van der Heijden voor de foto's van de avond!


Locatie: Wisseloord Studio's, Hilversum Datum: 3 Maart 2008
Waardering: