CD: The Best Of Guru's Jazzmatazz

Joost Melis (Pink_Floyd)
"gu·rus"
1. Hinduism & Tibetan Buddhism A personal spiritual teacher.

2.
a. A teacher and guide in spiritual and philosophical matters.
b. A trusted counselor and adviser; a mentor.

3.
a. A recognized leader in a field.
b. An acknowledged and influential advocate, as of a movement or idea.


Een referentie die niet vermeld wordt in een standaard woordenboek is die naar Keith Edward Elam aka Guru. De man die, samen met zijn muzikale wederhelft DJ Premier, de New Yorkse hiphop scene op de kaart zette onder de noemer 'Gang Starr'.


In 1993 gooide Elam het roer om en kwam op de proppen met zijn eerste solowerk als Guru, Jazzmatazz Vol. 1. Al snel bleek het woordenboek gelijk te krijgen, een leider in het veld van de jazzy hip-hop was nu definitief geboren. Een prachtalbum met grote namen uit de muziekindustrie verdween in vele cd-spelers over de gehele wereld. Mensen als Lonnie Liston Smith, Branford Marsalis, Ronny Jordan, Donald Byrd, N'Dea Davenport (Brand New Heavies) en MC Solaar verleenden hun medewerking aan Guru's solodebuut.

"Gifted Unlimited Rhymes Universal" blijkt door de tijd heen steeds een bruikbaar retronym van Guru te zijn geweest, want na Vol. 1 verschenen ook Vol. 2: The New Reality en Vol. 3: Streetsoul. Die laatste uitgave gaat inmiddels bijna acht jaar terug in de tijd en dus was het tijd om Guru's beste 'Unlimited Rhymes' te bundelen tot The Best of Guru's Jazzmatazz.

Maar liefst achttien tracks sieren het album en het is een gebalanceerd allegaartje van de drie volumes. Aan de luisteraar gepresenteerd in chronologische volgorde. Zes tracks van Vol. 1, vijf maal een nummer van Vol. 2 en vier van Vol. 3. Drie toegevoegde bonustracks luiden het einde van de plaat in. Zo komt de track 'Choices' van de soundtrack van 'Once In The Life' terug, samen met remixen van Loungin' (dat ook als origineel op de cd staat) en 'Respect The Architect'. De cumulatieve impactfactor van al zijn samenwerkingen is van grote proporties: naast eerder genoemde namen komen bijvoorbeeld ook Jamiroquai, Carleen Anderson, Chaka Khan, Angie Stone, Kelis, The Roots en Erykah Badu voorbij.


'The Best Of' laat een heerlijk zwoel jazz retrospectief horen van de man die het genre bijna eigenhandig uitgevonden heeft. De grootste hits en singles van de drie aparte uitgaven zijn aanwezig en wie nog nooit van deze artiest heeft gehoord doet er goed aan om deze uitgave aan te schaffen. Luister eens naar het memorabele en overheerlijke 'Keep Your Worries' met Angie Stone: kippenvel! Guru is de meester van de jazzy hip-hop. Een betere meester is er niet, dus iedereen aan het huiswerk!


Label: Virgin/EMI Datum: Februari 2008 Waardering: