Boek: Roderick Anscombe - De Bekentenis

Chantal (rocha01)
Tegenwoordig moet je van goede huize komen wil je je als schrijver staande houden in de wereld van de thrillerauteurs. De concurrentie is 'moordend', van populaire thrillerboeken van Grisham en Baldacci tot de wat minder bekende schrijfgoden. Eén van die minder in de aandacht staande auteurs is Roderick Anscombe. Met zijn boek De Bekentenis levert hij een tweede psychologische thriller af en probeert hij een plek te veroveren tussen al die grote namen. Zijn debuut kwam in 2005 uit en in 2008 is er nu dus de opvolger. Als hij Grisham wil evenaren zal zijn schrijftempo wel omhoog moeten, maar als dit ten koste gaat van de kwaliteit? Nee, dan maar beter eens in de twee à drie jaar een goed boek met een sterk verhaal.

Hoe ver mag je gaan?
Paul Lucas is psychiater van beroep en via zijn vrouw Abby raakt hij betrokken bij de verdwijning van de achtjarige Danielle McNeely. Zij 'werkt' voor het bureau waar Abby werkzaam is. Zij haalt er dagelijks koffie voor alle medewerkers. Zo ook op die bewuste dag, de dag van haar verdwijning. Nadat ze erop uit gestuurd is de gebruikelijk bestelling van drie koffie en een koffiebroodje bij Doosy's te gaan halen, komt Danielle niet terug. Al snel wordt ervan uitgegaan dat ze ontvoerd is. Abby besluit daarop haar man, Paul, te bellen en hem bij de zaak te betrekken. Als forensisch psychiater heeft hij kennis van verhoortechnieken en staat hij erom bekend dat hij bekentenissen los kan krijgen. Paul snelt meteen naar Abby's werk om zijn hulp aan te bieden aan de politie. Hierbij komt hij te werken met Dempsey, de rechercheur die met de zaak belast is. Vanuit het verleden zijn de twee geen vrienden, maar omwille van de zaak zullen zij hun vete opzij moeten zetten.

Vrij snel komt de verdenking te liggen op twee mannen: de één is een medewerkers van Doosy's, de ander een ogenschijnlijk onschuldige, gepensioneerde man die voor zijn invalide vrouw zorgt. Beide heren worden in eerste instantie thuis ondervraagt, naar aanleiding waarvan ze kort na elkaar worden gearresteerd. Nu komt het grote 'ondervragen'. De tijd dringt voor Danielle. Vanwege het zeer warme weer wordt aangenomen dat zij niet lang kan overleven als zij verstoken is van enig vorm van drinken. Het is dus zaak zo snel mogelijk van de beide verdachten te horen waar Danielle zich bevindt. Bij deze ondervraging worden de grenzen van de technieken opgezocht. Wat mag nog wel en wat overschrijft alle regels? Dat is de vraag waarmee zowel Lucas als de politie worstelt. Zal het ze uiteindelijk lukken om op tijd bij Danielle te zijn en daarnaast ook nog het brein achter de ontvoering te ontmaskeren?


Roderick Anscombe


Abrupt begin
Het verhaal begint met een ietwat ongeloofwaardige binnenkomer. Nadat Anscombe bekend maakt dat het meisje verdwenen is, wordt binnen nagenoeg een minuut aangenomen dat zij ontvoerd moet zijn. Dit gebeurt eigenlijk zonder enig bewijs. Dit maakt dat je als lezer even twijfels krijgt bij de rest van het verhaal. Anscombe weet het wel snel weer om te buigen naar een spannend verhaal. De manier waarop hij schrijft is hier debet aan. Het boek is geschreven vanuit de hoofdpersoon, Paul Lucas. Je bent continu deelgenoot van zijn gedachtegangen. Als lezer zit je als het ware in zijn hoofd. Dit zorgt voor een opmerkelijke betrokkenheid bij het verhaal. Hieruit is duidelijk de achtergrond van psychiater van Anscombe zelf in te ontdekken. Zijn interesse voor het menselijk brein is basis voor deze thriller. Al met al is hij erin geslaagd een goed boek op te tekenen, dat zeker de lezer kan boeien. Een grootse bestseller zal het niet worden, maar zeker voor de thrillerliefhebber is het wel een aanrader. Een mooie middenmoter in al het thrillergeweld dat er tegenwoordig op de boekenplanken staat.


Uitgever: Sijthoff ISBN: 9024560225 Pagina's: 320
Waardering: