TV: Dancing Queen

Wijnand (krabmanelli)
Idols-achtig programma waarin kandidaten hun best doen om te worden verkozen tot dancing queen. Een vakjury beoordeeld de kandidaten en de kijkers mogen via sms hun voorkeur kenbaar maken. De winnares krijgt een contract aangeboden. De verliezers krijgen alleen hun ‘moment of fame’.
Subheader



Waarom wil men anders zijn dan men is? Dit leidt meestal tot niets. Je wordt er hooguit ongelukkig van. Ik wil bijvoorbeeld graag pornoacteur worden en wacht op de start van het programma: ‘I wanna be a pornstar!’ Het lijkt me wel wat om met veel mooie vrouwen te kunnen neuken, zonder het gezeik en het schijnt nog goed te betalen ook. Perverse fantasieën heb ik ook in overvloed en zou deze graag het daglicht laten zien. Gelukkig heb ik het besef dat ik niet beschik over de benodigde fysieke en seksuele performance. Vermoedelijk zullen we daarom dus verschoond blijven van de ranzigste der ranzigen.


Yab Yum-decor
Dancing queen is gebaseerd op de moeder der ‘wanna be’ programma’s; Idols. Een aantal meisjes verschijnt voor een professionele jury bestaande uit: Marc Forno, Barrie Stevens, Mariëlle Bokmans en Ivo Chundro. Net als bij Idols passeert er een rariteitenkabinet van allerlei typen die hun droom in vervulling willen brengen. In voorgaande afleveringen is dit gezelschap uitgedund tot een veertiental meisjes die in de eerste life show hun danskunsten aan het publiek mogen laten zien.In studio 22 hebben ze hun best gedaan om het meest ranzige Yab Yum-decor uit de geschiedenis te bouwen. De kleuren; paars, roze, rood en alles wat daar tussenin in zit zijn goed vertegenwoordigd. De schakeltafel in de regieruimte staat roodgloeiend wat leidt tot een caleidoscoop van beelden met allerlei daar doorheen gekeyde effecten, die zelfs een slechtziende spontane aanvallen van epilepsie zou moeten kunnen geven.


Marc Forno
De Gordon van Dancing Queen is voorzitter Marc Forno. Deze meneer spreekt een grappig Engelsachtig Nederlands, maar is verder niet erg leuk, eerder een botte boer. Hij wil waarschijnlijk Michael Douglas in a Chorus Line nadoen. Zo heeft hij een knop onder handbereik waarmee hij optredens kan stoppen en dat doet hij dan ook.Lotus staat zichzelf een ongeluk te dansen. Camera’s bewegen wild om haar heen. Door al die bewegingen valt het niet mee om alles scherp te houden en regelmatig verdwijnt Lotus uit het shot omdat er te laat geschakeld wordt. Waarschijnlijk zijn de optredens van de danseressen ook niet uitgeschreven in een draaiboek. Misschien omdat van te voren niet bekend is wat de mise en scène is, maar ik denk eerder dat er uit gemakzuchtigheid gekozen is voor een standaard draaiboek en dat blijkt ook uit de geschakelde beelden die bij elk optreden hetzelfde zijn.Subheader
Lotus baalt als een stekker

Midden in het optreden van Lotus ramt Marc op de knop. De muziek stopt en er gaan allerlei witte zoeklichten aan. Marc is niet blij, ik weet alleen niet waarom? Hij spreekt de volgende onbegrijpelijke tekst: “Lotus, jij hebt twee keer een pirouette gedaan en jouw armen, jouw armen hebben helemaal geen plek in de pirouette, jij doe een paar keer goeie, goeie aan jij doet zo klein, niet afgewerkt je moet paw, paw, paw!” Ik besluit dat dit een goed moment is om verder te gaan met de rest van mijn leven.


Conclusie
Ook in het genre is dit een absoluut dieptepunt. Bij Idols kun je tenminste nog horen of iemand vals zingt. Hoe moet je nu in deze setting van een liefdeloos gemaakte beeldenbrij beoordelen of iemand kan dansen? Een typisch nul sterren geval, nou vooruit dan één ster voor het decor!


Zender: SBS6 Gezien op: 8-02-2008 Waardering: