CD: Queens of the Stone Age - Special Edition Era Vulgaris

Joost Melis (Pink_Floyd)
Het zijn goede tijden voor de fans van Queens of the Stone Age. Afgelopen week speelden de heren de HMH helemaal plat en inmiddels is er een Belgische band, Triggerfinger, die zijn geluid wel erg op dat van QOTSA laat lijken. En naast het goede nieuws over het optreden dat de band gaat geven op Pinkpop is er nu een 'special tour edition' van hun laatste album, Era Vulgaris.


Voor degenen die voor 3 juli 2007 binnen twee minuten verkoop wel een kaartje hadden gescoord, is dit zelfs een heel mooi geheugensteuntje geworden. De speciale editie bevat namelijk een cd met negen tracks van dat heerlijke concert in Paradiso.

'Era Vulgaris' heeft sinds de release in juni vorig jaar wereldwijd hoge ogen gegooid. In de eerste week alleen al werden er globaal 149.000 exemplaren verkocht en de bijbehorende singles verschenen her en der in de top 10. In ons eigen land behaalde de plaat de zevende plek in de albumlijsten. De nieuwe single 'Make It Wit Chu' was al eens eerder uitgegeven op een Desert Session en een live-dvd en krijgt nog steeds de nodige airplay. Kortom, het donkere electronica en harde industrial geluid van 'Era Vulgaris' doet het goed bij de liefhebbers.

Voor degenen die de normale uitgave nog niet in de platenkast hebben staan is er nu deze dubbelaar om ze toch over de streep te trekken. Naast de elf reguliere tracks bevat cd 1 ditmaal tevens 'The Fun Machine Took A Shit! and Died', Make It Wit Chu (akoestische versie), 'Era Vulgaris (Richard File Remix)' en de UNKLE remix van 'I'm Designer'. Vier extra juweeltjes


Met de openingswoorden van Josh Homme, "Hello friends and family, you know who we are and we know who you are. Let's do this.", trapt de band af met 'Monsters in the Parasol'. Na een Nederlands bedankje wordt 'Burn The Witch' overgeslagen en hakt het industrial 'Misfit Love' erin. Met een ironisch "Let's get dancing" kondigt Homme 'If Only' aan. Ironisch omdat de goede man destijds al strompelend met een wandelstok het podium beklom en maar weinig stappen kon zetten. Net als in de mooi versierde zaal spat de energie nu ook van de track af. Ook de kinetische publiekslieveling 'Go With The Flow' en 'Song for the Dead' is in de live-uitvoering aanwezig en blijven hier tevens hoogtepunten. Naast deze toppers bevat de extra schijf nog de tracks 'I Think I Lost My Headache', 'Into The Hollow', 'Regular John' en 'Avon'.

Een uitermate leuke dubbelaar voor degenen die niet in het bezit zijn van de originele uitgave en zelfs voor de rest, geef je reguliere versie aan iemand die jarig is en koop deze uitgave lekker voor jezelf!


Label: Interscope Records Datum: Februari 2008 Waardering: