DVD: Guido Weijers - Oudejaarsconference '07

Chantal (rocha01)
Het fenomeen 'oudejaarsconference' heeft de laatste jaren een nieuwe ontwikkeling doorgemaakt. Door de vele cabaretiers die allemaal wel zouden willen tekenen voor de invulling van een oudejaarsavond is de strijd elk jaar weer spannend. Wie mag er dit jaar het jaar uitblazen? Gelukkig zijn er meerdere omroepen die aan oudejaarsconferences doen. Zo zagen we afgelopen jaar Jan Jaap van der Wal bij de publieken. Bij de commerciële omroep SBS6 was het, net als in 2006, Guido Weijers die het laatste woord had. Op oudejaarsavond kreeg hij een uur zendtijd om het jaar met de kijker door te nemen. Van Bokito tot Máxima, van jumpstyle tot Jaap uit de Gouden Kooi; het kwam allemaal voorbij, in Guido-stijl en op Guido-tempo, met de typische Guido-blik (een 'beetje' scheel).

Weddenschap
Na het succes van 2006 was de cabaretier hoopvol gestemd als het gaat om de kijkcijfers. Zo hoopvol zelfs dat hij de weddenschap aanging dat als hij meer dan 1 miljoen kijkers zou trekken, hij zijn kuif eraf zou scheren. FOK! besteedde hier al eerder aandacht aan ( Guido Weijers kaal dankzij DVD-recorders ) En zie hier, een kuifloze Guido Weijers. Laten we het maar opvatten als bewijs van het succes van zijn Oudejaarsconference 2007.


Weijers en Radio Veronica-dj Patrick Kicken


Terugkerende patronen
Waar Weijers sterk in is, is het terug laten keren van bepaalde zaken en personen. Zo is de hele show doordrenkt van de zielloze Jaap uit De Gouden Kooi. Met zijn zinnetje 'Dat is toch fucking niet normaal' heeft deze bewoner van de villa in ieder geval in Guido's conference een plaats verworven. Ook Hilbrand Nawijn krijgt voldoende 'zendtijd' van de cabaretier. Nawijn was er misschien zelfs wel de aanleiding van dat we Guido, naast rap van tong, nu ook eens rap met de voetjes zien. Al jumpend geeft hij een persiflage van Karl Notens Nederland in Beweging. Het zijn vooral deze terugkerende patronen die de show zeer aangenaam maken. Het zorgt voor samenhang.

Gesproken over patronen, ook de moraal van het verhaal van Guido is hier een voorbeeld van. Zijn conference start met een betoog over gelukkig worden en gelukkig zijn. Hierna begint zijn relaas over 2007 om vervolgens terug te komen bij het beginthema: 'Je kunt niet gelukkig wórden, je kunt alleen gelukkig zíjn.' De laatste woorden van Weijers. Wat is er mooier om een dvd (en een oud jaar) mee af te sluiten dan met zo'n oprechte boodschap. Hopelijk wordt 2008 een jaar vol leuke, emotionele en opmerkelijke momenten, want dan kunnen we uitkijken naar een up-tempo, komische, hilarische, dol dwaze oudejaarsconference op 31 december 2008.



Consistentie
De release van de dvd is door Universal in dezelfde stijl gehouden als vorig jaar. Dit is erg fraai (zou het het begin van een hele collectie kunnen zijn?). De disc bevat, naast de show, een aantal toevoegingen. Zo is er het volgende te vinden in het extra's menu: een 'behind the scenes - fotoshoot', een video-opname die 'achter de schermen' is gemaakt, enkele weggelaten scčnes en de items die Hart van Nederland besteedde aan de cabaretier. Al met al een redelijk complete release die je nog even laat nagenieten van een goede show. Zeker voor de fans van Guido Weijers een must-have in de collectie. Maar ook voor cabaretliefhebbers een leuke aankoop.


Label: Universal Pictures Releasedatum: 6 januari 2008
Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: