CD: Jose James - The Dreamer

Eline (Numbie)
Jazz werd lange tijd beschouwd als een genre voor de elite, maar dankzij acts als Jamie Cullum, Pete Philly & Perquisite en Jamiroquai wordt het genre steeds aantrekkelijker voor 'het gewone volk'. José James zal het ook moeten gaan hebben van de groeiende aandacht voor het genre. Met een debuutalbum op het label van dj/producer Gilles Peterson is hij in ieder geval goed op weg.



Glamrock vs. Ellington
De oorspronkelijk uit Minneapolis afkomstige José James kwam op vroege leeftijd al in aanraking met jazz. Terwijl zijn schoolgenootjes naar alle mogelijke vormen van glamrock luisterden, zocht James zijn heil in de muziek van John Coltrane, Duke Ellington en Nat King Cole. En zoals generaties jazzmusici voor hem gingen, verhuisde hij naar New York, hopend natuurlijk op dè ontdekking. Dit gebeurde echter pas toen vorig jaar in Londen via via zijn EP bij de bekende dj/producer Gilles Peterson terecht kwam, die hem acuut tekende op zijn destijds nog maar net opgerichte label. Niets stond James toen nog in de weg om het groots te gaan maken.

Jazz voor dromers
Onlangs stond James nog in Paradiso voor een helaas maar matig gevulde zaal. Naar aanleiding van deze show (te zien op fabchannel) werd hij door vele geroemd als dè jazzbelofte van 2008. Deze belofte maakt hij op zijn debuutalbum zeker waar. Op de cd 'The Dreamer' weet James herinneringen op te roepen aan beroemde oude jazzvocalisten zoals Billie Holiday en Al Jarreau. Het album bevat in totaal tien tracks waarvan zeven door James zelf geschreven. Weelderig danst James' stem om de jazzmelodieën heen, en weet bovendien geen moment te vervelen.



Jazz meets Hiphop
Tekstueel gezien gaat zijn voorkeur duidelijk uit naar onderwerpen als het alledaagse leven, de liefde, en een combinatie van beide. Op zich dus niet echt vernieuwend. Maar het feit dat hij zijn eigen hedendaagse interpretatie geeft en het succesvol in een klassieke vorm van jazz giet, is wel bewonderenswaardig. Zijn cover van ‘Park Bench People’, het origineel is van de hiphopformatie Freestyle Fellowship, is wat dat betreft ook geen vreemde keuze. James laat hierop horen hoe hij contemporary hiphop moeiteloos weet te transformeren naar een echte jazz-track. Natuurlijk zijn niet alle credits aan James toe te schrijven. Dankzij een uitstekende groep muzikanten, die ook de ruimte krijgen om zich in de kijker te stellen, wordt het plaatje compleet.

NSJ nominee
Dankzij zijn volle stemgeluid, uitstekende muzikale begeleiding en charmante teksten weet James op dit album geheid vele jazzliefhebbers aan te spreken. Nu nog hopen dat hij over enkele maanden het North Sea Jazz Festival mag betoveren, zodat hij ook daar weer anderen kan inspireren.


Label: V2 music / Brownswood Releasedatum: 28 januari 2008
Waardering: