Film: Eastern Promises

Jeroen (SamuelofSEK)

Eastern Promises is de nieuwste film van David Cronenberg. De regisseur van pareltjes als Videodrome en Dead Ringers lijkt sinds A History of Violence hard op weg om bij een breder publiek respect af te dwingen met toegankelijkere films. Dit keer is de Russische maffia in Londen aan de beurt om geportretteerd te worden door de ogen van de geboren Canadees. Met een cast van onder meer Viggo Mortensen (Lord of the Rings), Naomi Watts (Mulholland Dr.) en Vincent Cassel (La Haine) lijkt niets in de weg te staan om opnieuw een mooie film af te leveren.


Vory V Zakone
Een zwangere dame wordt met spoed naar een Londens ziekenhuis gebracht. Het gaat helemaal fout met de vrouw, maar het ziekenhuispersoneel weet het kindje te redden. Er is vrijwel niks bekend van de gestorven vrouw dus het ligt in de lijn der verwachting dat het kind in een tehuis wordt geplaatst. Een van de personeelsleden is vroedvrouw Anna. Zij neemt de taak op zich om familie van de vrouw te vinden zodat het kindje een goed thuis krijgt. Enig aanknopingspunt is een dagboek geschreven in de Russische taal. Met behulp van haar Russische oom weet ze langzaamaan het dagboek te vertalen. Helaas voor haar begon ze al met contact opnemen voordat het boek geheel vertaald was. Ze komt terecht in de wereld van de Vory V Zakone, een Russische maffia organisatie. Hoofd van de familie waar ze mee te maken krijgt, Semyon, is niet blij met het dagboek en eist het terug. Anna kan zich nu niet meer losweken van de Vory V Zakone en zit diep in de problemen.


Cronenberg trekjes
David Cronenberg levert met Eastern Promises een zeer aardige en kleinschalige maffia film af. Hij laat opnieuw zijn body horror en andere vreemde trekjes die zo veel van zijn films kenmerken achter zich en en gaat verder in de lijn van zijn vorige grote hit A History of Violence. Een rustig opbouwende film die zich meer richt op de performance van de uitstekende cast. De plot van de film is niet bijster verrassend, maar interessant genoeg om de aandacht vast te houden. Cronenbergs humor houdt de film zo nu en dan wat luchtig en het onvermijdelijke bloederige geweld wordt weer vol in beeld gebracht.


Goede sfeer en acteerprestaties
Semyon wordt gespeeld door Armin Mueller-Stahl (The Thirteenth Floor). Armin is perfect op zijn plaats als maffiabaas die zichzelf iets te veel invloed toedicht. De rol van zijn alcoholverslaafde zoon komt voor rekening van Vincent Cassel. Die ongure kop van Cassel komt goed van pas en hij heeft dan ook weinig moeite met de rol. De hoofdrollen zijn echter de vroedvrouw Anna en Nikolai, de "chauffeur" van Cassel. De rol van Anna is niet een heel opvallende en blijft qua interessantheid wat achter. Naomi Watts doet haar werk echter naar behoren dus daar heeft het weinig mee te maken. Viggo Mortensen oogst meer lof met zijn vertolking van de harde Nikolai die gewetenloos in de hiërarchie van de Vory V Zakone stijgt. Viggo geeft zich helemaal en deinst er dan ook niet voor terug om bijvoorbeeld een minutenlange vechtscène poedelnaakt af te werken.

De performances werken goed door in de sfeer van de film. Het is duidelijk dat je de Vory V Zakone liever niet dwars zit. Anna heeft al vrij snel door dat iets niet in de haak is, maar Semyon weet toch al snel te veel informatie uit haar te krijgen. Elke stap die Anna zet geeft het gevoel dat het wel eens de verkeerde kan zijn. Maar ook de Vory V Zakone-leden kunnen elkaar niet vertrouwen. Intriges hangen altijd in de lucht. Zeker gezien Semyon er een handje van heeft om iedereen tegen elkaar uit te spelen. En Nikolai blijft ambitieus gevaarlijk.


Alles bij elkaar is David Cronenbergs Eastern Promises een zeer degelijke en vermakelijke film geworden. Het acteerwerk is op niveau en het maffiasfeertje komt overtuigend over. Reden genoeg om deze film dan ook aan te raden, ondanks dat het einde van Eastern Promises, hoewel een begrijpelijke keuze, erg onbevredigend is.


Label: RCV Releasedatum: 29 november 2007
Kijkwijzer: Waardering: