DVD: De Wereld Draait Door

Joris (Scylla)
Opeens was hij daar: Matthijs van Nieuwkerk. Nadat Jack Spijkerman vertrokken was naar Talpa om het grote geld achterna te gaan had de VARA een nieuw kijkcijferkanon nodig. Het duurde niet lang voordat dit vacuüm bij de publieke omroep werd opgevuld door De Wereld Draait Door, een dagelijks praatprogramma dat in oktober 2005 van start ging. Dit programma groeide al snel uit tot een van de meest succesvolle televisieprogramma’s van de afgelopen twee jaar en het bezorgde presentator Matthijs van Nieuwkerk een ware sterrenstatus. Zijn zwoele blik is ook te vinden op de dvd die vanaf heden in de winkel ligt: De Wereld Draait Door: Hoogtepunten 2005-2007.


Een selectie hoogtepunten en meer
DWDD is een jong, vrolijk, kritisch, levendig programma. Terugkijken vinden de makers nogal vroegtijdig en er wordt dan ook benadrukt dat het met deze dvd slechts om een selectie hoogtepunten gaat: een korte samenvatting van de eerste twee seizoenen. En ook al benadrukken de makers dat deze dvd dus absoluut niet als “een overzicht van memorabilia” gezien moet worden, zo komt de dvd toch zeker wel over. Op de dubbel-dvd is ruim zes uur aan beeldmateriaal te vinden, voornamelijk fragmenten van interviews van de afgelopen twee seizoenen. Een kort filmpje van Matthijs die zijn persoonlijke top vijf bespreekt. Twintig minuten beeldmateriaal van De Zomer Draait Door. Stukjes van de Jakhalzen, een medley van krukgesprekken met Marc-Marie Huijbregts en buitenproportioneel veel aandacht aan het leuk geanimeerde maar verschrikkelijk flauwe en vaak niet grappige Café de Wereld.

Lachen met Bauer, Balkenende, en Brusselmans
De zeventig fragmenten van de interviews vormen het grootste en voornaamste deel van deze dubbel-dvd. Aanvankelijk nogal huiverig, maar gaandeweg glimlachend, nam ondergetekende de fragmenten door. Want hoe kan een actueel programma als DWDD nog effectief zijn op dvd? Zeer effectief, en dat komt deels door de selectie tijdloze fragmenten die op de dvd’s te vinden zijn en deels doordat DWDD bij vlagen gewoon briljante tv maakt. Bijvoorbeeld het fragment waarin Mart Smeets terugblikt op de dood van wielrenner Gerrie Knetemann. De sportverslaggever is tot tranen geroerd wanneer van Nieuwkerk hem Knetemanns In Memoriam voorschotelt, wat Mart Smeets staande in platenzaak in New York telefonisch insprak bij Studio Sport. Ook zien we in een ander stukje hoe van Nieuwkerk door diezelfde Mart Smeets op zijn nummer wordt gezet. We zien het Vlaamse literaire kanon Herman Brusselmans wiens absurdistische humor donderende lachsalvo’s ontlokt bij van Nieuwkerk en tafelheer Jort Kelder. Premier Balkenende laat zich in de studio van een andere kant zien gedurende verkiezingstijd. Of Harry Mulisch die zich aan tafel zonder gêne vergelijkt met Homeros en Kafka, en bij wie Matthijs van Nieuwkerk echt geen complimentje over collega-schrijvers kan lospeuteren. Vaste gast Giel Beelen die zich even in de pit mengt bij een optreden van Malle Pietje & de Bimbos. En het moment waarop niemand minder dan Frans Bauer Giel Beelen wat humor betreft aftroeft hoort zeker ook tot de gouden momenten van deze dvd vol hoogtepunten.


De Dik Voormekaar show wordt bij Matthijs aan tafel dunnetjes over gedaan

Boefjesachtige Matthijs
Er kan veel gezegd worden over Matthijs van Nieuwkerk, maar een goed interviewer is hij in elk geval wel. Dat wordt duidelijk gemaakt op deze dvd, en daarbij doet de verzameling hoogtepunten wel een beetje afbreuk aan collega Claudia de Breij. Het zwaartepunt van de dvd ligt toch bij van Nieuwkerk, en dat is op zich ook niet geheel onlogisch. Matthijs van Nieuwkerk bezit een boefjesachtige nieuwsgierigheid, en weet als geen ander zijn gesprekspartners daar te krijgen waar hij ze hebben wil. En als dat dan een enkele keer niet lukt, levert ook dat weer prachtige televisie op. Dat, en zijn sexy man-van-middelbare leeftijd charisma, vormen dan ook de voornaamste bron van het succes van De Wereld Draait Door, waarvan deze dvd getuige is.

Ondanks het feit dat de dvd boordevol materiaal staat, zijn er toch enkele tekortkomingen te bespeuren. Alle onderdelen van het succesvolle programma uit de eerste twee seizoenen zijn op de dvd te vinden, behalve nou juist een van de leukste: De TV Draait Door. Ook is het aantal van vijf Lucky TV fragmentjes nogal karig te noemen. En het erop zetten van bijna 70 interviews op de dvd is leuk, maar wat de hoes echter niet vermeldt is dat bijna geen enkel tafelgesprek volledig op de dvd staat. De meeste fragmenten op de tweede dvd halen de dertig seconden nauwelijks, wat af en toe een groot gebrek is.


De stoute, doch ideale schoonzoon

Leuk, dat wel
De dvd is vooral getuige van wat voor een goed televisieprogramma De Wereld Draait Door eigenlijk is. De fragmenten zijn bijna zonder uitzondering een plezier om weer terug te kijken, maar het gevoel blijft dat het allemaal net ietsje beter aangepakt had kunnen worden. Voor de DWDD fans onder ons is het in elk geval een aanrader, en verder vormt de De Wereld Draait Door: Hoogtepunten 2005-2007 een uitermate geschikt verjaardags, sinterklaas of kerstcadeau.



Label: VARA Releasedatum: 11 oktober 2007
Kijkwijzer: Waardering: