DVD: Interview

Joost (Tweek)
De moord op Theo van Gogh betekende in eerste instantie ook meteen het einde van zijn droom om enkele van zijn films voor de Amerikaanse markt te remaken, maar de aandacht die de gebeurtenis over de hele wereld kreeg, zorgde ook voor interesse in zijn werk. Steve Buscemi was onder de indruk van Interview en besloot mee te helpen aan de remake en wel als regisseur, schrijver en acteur. Naast Interview worden ook Blind Date en 06 verfilmd.


Het interview
De politieke journalist Pierre Peders (Steve Buscemi) moet van zijn redacteur de ster Katya (Sienna Miller) interviewen. Aangezien het niet bij zijn normale werk hoort, ziet hij hier dan ook tegen op. De eerste ontmoeting verloopt dan ook niet soepel en al snel verlaat Katya het interview. Doordat Peders betrokken raakt bij een ongeluk, waar Katya de oorzaak van is, komen ze elkaar dezelfde avond weer tegen. Katya nodigt hem in zijn appartement uit en daar begint een kat-en-muis-spelletje. Naar mate de avond vordert, laten ze allebei steeds meer los over hun leven. Maar wie spreekt er de waarheid en wie interviewt wie nu eigenlijk?


De acteerlessen
Steve Buscemi kan altijd goed uit de voeten met de rol van loser en daar is deze film geen uitzondering op. De rol past perfect bij Buscemi en de sarcastische opmerkingen gaan hem dan ook als vanzelfsprekend af. Sienna Miller zet ook een uitstekende prestatie neer als “domme” actrice met meer diepgang dan verwacht. De aanvallen die over en weer gaan gaat ze beiden vloeiend af. Dat zorgt ervoor dat de snelheid in de film blijft, wat belangrijk is als er maar twee personages zijn die de hele film moeten dragen. Fysieke aantrekking lijkt er niet echt te zijn tussen de twee, wat sommige stukken toch een beetje ongeloofwaardig maakt. Maar dat is geen onoverkomelijk minpunt; in de rest van de scènes wordt het meer dan goed gemaakt.


Het achtergrond verhaal
De film werd op een voor Amerikaanse begrippen extreem laag budget geschoten, namelijk één miljoen dollar. Wat eigenlijk ook meer dan genoeg geld is voor een film die zich 90% van de tijd in het zelfde appartement afspeelt. De makers hebben geprobeerd om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Toch zijn er enkele veranderingen, die voornamelijk te maken hebben met het feit dat het nu in Amerika afspeelt. Zo zijn de Nederlandse inside-jokes eruit gehaald en begint het interview in een restaurant. De film werd ook op dezelfde manier opgenomen; met drie gelijktijdig draaiende camera’s onder de leiding van Thomas Kist. Naast Thomas werkten er nog meer Nederlanders aan de film mee, waaronder Doesjka van Hoogdalem, de vaste regie-assistente van Theo van Gogh. De films zit overigens vol met referenties aan Theo van Gogh en dat had best wat minder gekund. Over de extra’s op de DVD kan ik kort zijn, er is er maar één. Een item op de set van Interview. Hierin komen kort de makers aan het woord. Daarnaast komen Hans Teeuwen, van wie het oorspronkelijke idee was, en Katja Schuurman, zij speelde in het origineel, aan het woord. Het stukje duurt iets meer dan negen minuten en heel diep wordt er nergens op ingegaan.


Eindoordeel
Steve Buscemi levert goed werk af met zijn remake van Interview. Niet alleen als regisseur en schrijver, maar ook als acteur. Zijn sterke performance zorgt samen met het spel van Sienna Miller voor een film die blijft boeien, ondanks dat alles zich in één appartement afspeelt. De film laat zien dat een remake van een Theo van Gogh film zeker potentie heeft en daarmee is het wachten geblazen op de andere twee remakes.


Label: A-film Releasedatum: 4 oktober 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: