Boek: Jeffrey Archer - Een kat heeft negen levens

Patrick (maduropa)
SubheaderNegen verhalen die elk hun eigen link hebben met de gevangenis. De overeenkomst is dat elk verhaal is verteld aan Jeffrey Archer en dat deze ze heeft opgeschreven en heeft uitgegeven. Het gaat onder andere om een echtpaar dat tweeënhalf miljoen pond stal van de posterijen, een vrachtwagenchauffeur die een fantastisch aanbod kreeg en een restauranthouder die geen creditcards accepteerde in zijn zaak. Zoals gezegd is de link tussen deze verhalen de gevangenis waarin de schrijver ook een tijdje heeft vertoefd. Alle gaan ze over iets wat gebeurd is wat niet door de beugel kan, op wat voor manier dan ook. En aangezien de gevangenis de link is, geldt bij ieder verhaal: boontje komt om zijn loontje.

Zware jongen
Jeffrey Archer is een crimineel. Dat leidt je af uit het feit dat hij twee jaar heeft gezeten in verschillende gevangenissen. Ook is hij schrijver. Die informatie haal je weer uit het feit dat hij meerdere boeken op zijn naam heeft staan (zat hij misschien in de bak omdat hij boeken had gestolen ?). Maar zodra je verder kijkt en meer informatie over een persoon krijgt, verandert het beeld vaak compleet. De twee jaar gevangenisstraf kreeg Jeffrey namelijk voor meineed en samenzwering. Hierdoor moest hij ook zijn kandidaatschap voor het burgemeesterschap van London opgeven. Een onbekende in de politiek was hij overigens niet, want op zijn negenentwintigste kwam hij in dienst als een lid van het Parlement van Louth. Door een foute investering raakte hij echter bankroet en gaf deze baan op.
Subheader
Jeffrey Acrher zonder een bordje met nummers


Wel of niet
Het is duidelijk dat je door net iets verder te kijken of te lezen een heel ander beeld van iemand kunt krijgen. En dat is iets waar Archer zeer goed in is. Een echtpaar dat de posterijen oplicht dient natuurlijk achter slot en grendel te zitten. Maar pas als je de complete voorgeschiedenis hebt gehoord, kun je hierover echt oordelen. En dat is wat Archer doet met zijn verhalen, hij geeft je de informatie op een leuke en onderhoudende wijze. Vol met humor lees je hier over echte mensen die een misstap hebben begaan en er voor hebben moeten boeten. Terecht of onterecht: dat is iets wat je zelf uit moet maken. Uiteraard zijn de namen in meerdere gevallen aangepast om de onschuldigen te beschermen. De enorme hoeveelheid humor in deze verhalen zorgt er in ieder geval voor dat je graag verder leest. Al snel merk je dat Archer de titel meester-verteller absoluut waardig is. Het is dan ook zeer jammer dat deze kat slechts negen levens heeft.


Uitgever: Uitgeverij De Fontein ISBN: 9789026122897 Pagina's: 219
Waardering: