Boek: Aria - Nassim Assefi

Chantal (rocha01)
Aria is een meeslepende en indringende roman over de zoektocht naar betekenis en het leven tussen twee culturen. Deze korte omschrijving staat op de achterkant van het boek Aria van Nassim Assefi. Het maakt de lezer meteen nieuwsgierig naar het verhaal achter deze zoektocht. Zijn we bij tijd en wijle niet allemaal op zoek naar de betekenis van het leven? Het is zo goed voor te stellen dat er in een mensenleven grote voorvallen plaatsvinden die leiden tot die zoektocht naar wat het leven inhoudt en hoe je het nu verder invulling moet geven. Over zo'n voorval en wat dat betekent voor een mensenleven gaat dit boek. Indringend en meeslepend, zoals de achterflap aangeeft, is het zeker.

Bezinning en rust
Jasmine is opgeleid tot arts. Ze heeft zich gespecialiseerd in oncologie en heeft dagelijks te maken met stervende mensen. Het is een beroep dat haar wel ligt, ze kan zich heel goed inleven in haar patiënten en diens familie. Ze is een gevoelig mens, met het hart op de goede plaats. Ze ontmoet Justin, de vrije en zen-geïnteresseerde man van haar dromen. Hij biedt een mooi tegenwicht voor de altijd drukke Jazz, zoals zij door intimi wordt genoemd. Feit dat ze niet met Justin trouwt heeft wel tot gevolg dat haar Iraanse ouders al het contact verbreken. Dit past niet in hun beeld van hoe het leven geleefd moet worden. Als dan uiteindelijk Jasmine ook nog zwanger raakt, zonder gehuwd te zijn, is dat alleen maar reden te meer dit contact zeker niet te herstellen.

Noodlot
Vlak nadat Jasmine zwanger is geworden, slaat het noodlot toe. Justin komt op een nacht plotseling te overlijden. Hij krijgt een aneurysma en overleefd dit niet. Ondanks het grote verdriet om het verlies van haar grote liefde probeert Jasmine zich toch op de aanstaande geboorte te richten. Het is immers het enige dat ze nog van Justin heeft, naast alle herinneringen natuurlijk. Uiteindelijk wordt Aria geboren (de naam wordt Jasmine ingegeven tijdens een 'levende' herinnering aan Justin, die een aria opzet). Het leven lijkt, buiten het gemis om, toch zijn goede kanten te geven. Aria groeit op en helpt Jasmine door de moeilijke momenten. Bij de opvoeding wordt ze bijgestaan door haar vriendin Dottie, die ze al jaren kent. Aria is een heel lief en vooral ook slim meisje dat haar moeder dagelijks weer trots maakt.

Alsof één keer noodlot niet voldoende is, wordt Aria op 5-jarige leeftijd, tijdens het spelen op straat, aangereden door een 17-jarige scholiere. Ze overleeft deze aanrijding niet. Hoeveel verdriet kan een persoon in het leven hebben? Het doet Jasmine besluiten haar leventje in Amerika te laten voor wat het is en de wereld in te trekken. Ze belandt op plaatsen die Justin haar heeft beschreven, zoals Tibet. Het wordt een reis op zoek naar bezinning, rust en vrede met zichzelf en het leven. Zal zij in staat zijn, na zoveel noodlot, weer een gelukkig leven te leiden? Zal zij de 'ware' Jasmine vinden en zich hiermee kunnen verenigen? Of is het allemaal een vlucht uit de werkelijkheid van het aanvaarden van haar geleden verliezen? Het verhaal van Jazz, geschreven door Nassim Assefi, geeft je als lezer hier antwoord op.


Nassim Assefi


Privé
Wat meteen opvalt aan het boek is de opmerkelijk wijze waarop het is geschreven. Het bestaat niet uit traditionele hoofdstukken. Het hele boek is opgebouwd uit brieven en mails die de hoofdpersoon Jasmine schrijft aan haar dierbaren. Daarnaast zij er de reacties van die dierbaren op haar berichten. Zo zijn er brieven aan haar overleden man Justin, haar omgekomen dochtertje Aria, haar vriendin Dottie en haar oma. Ook schrijft ze aan haar ouders, met wie ze sinds lange tijd een hele slechte relatie heeft. Deze manier van opbouw maakt het boek heel interessant en het is boeiend om het verhaal vanuit dit perspectief te volgen. Het is bij vlagen alsof je zelf de brieven hebt geschreven, of ontvangen van Jasmine. Soms voel je je ook beschaamd, omdat je iets persoonlijks leest; de brief of mail is immers niet aan jou gericht. Ze zijn erg privé van karakter. Dat de schrijfster voor deze schrijfstijl heeft gekozen, is gewaagd. Zeker voor een debuutroman. Maar dat het een goede keuze is geweest mag duidelijk zijn. Het komt het verhaal en de beleving ervan alleen maar ten goede.

Nassim Assefi werd in 1972 geboren. Ze is een tweede generatie Iraans-Amerikaanse. Ze heeft medicijnen aan Harvard gestudeerd om zich vervolgens in China te specialiseren in vrouwengezondheidszorg. Ze werkte niet alleen als arts maar ook als humanitair hulpverlener in Kabul in Afghanistan. Opmerkelijk is ook haar 'uitstapje' naar de professie van muzikant in Havana. Op haar palmares staan vijf talen die ze vloeiend spreekt en veertig landen waar ze doorheen reisde. Haar thuisbasis is Seattle.


Uitgever: Sirene ISBN: 9789058314376 Pagina's: 240
Waardering: