Film: The Heartbreak Kid

Joost (Tweek)
De broertjes Farrelly zijn vooral bekend geworden door de films Dumb and Dumber, Kingpin en There’s Something About Mary. The Heartbreak Kid is hun nieuwe film en de tweede keer dat ze met Ben Stiller samen werken. De vorige samenwerking leiden tot hun tot nu toe beste film. Een prestatie die ze graag weer eens willen evenaren, maar is een remake van The Heartbreak Kid (1972, Elaine May) daar voor geschikt.


Op ieder potje past een deksel
De 40-jarige Eddie Cantrow (Ben Stiller) is alweer tijden vrijgezel als hij uitgenodigd wordt voor het huwelijk van zijn ex-verloofde. Daar komt hij er achter dat hij zo’n beetje de enige overgebleven vrijgezel is. Hij besluit dat daar verandering in moet komen. Terwijl hij over straat loopt weet hij nog net te voorkomen dat Lila (Malin Akerman) beroofd wordt. Lila lijkt de vrouw waar Eddie op gewacht heeft en al na een week vraagt hij haar ten huwelijk, aangemoedigd door zijn vader (Jerry Stiller) en beste vriend (Rob Corddry) De huwelijksreis gaat naar Mexico, maar al op de heen weg komt Eddie erachter dat Lila misschien toch niet de vrouw van zijn dromen is. Aangekomen in het resort ontmoet hij Miranda (Michelle Monaghan), die in alle opzichten perfect is. Terwijl zijn kersverse bruid een steeds slechtere keuze lijkt, richt hij zijn pijlen op Miranda.



Grappen en grollen
De Farrelly’s staan bekend om hun platte humor. Het is dan ook geen wonder dat ook The Heartbreak Kid vol zit met grove en gore grappen. De film begint nog rustig, enkele van de leukste grappen zitten dan ook in dit deel, maar naarmate de film vordert wordt het niveau lager en platvloerser. Rob Corddry doet het goed als de beste vriend die Eddie steeds van advies voorziet. Of hij ook wat aan het advies heeft is nog maar de vraag, in ieder geval meer dan aan het advies wat hij van zijn vader (een rol van Ben zijn echte vader) krijgt. Monaghan heeft eigenlijk de makkelijkste rol van iedereen, zij hoeft slechts het perfecte meisje te spelen. Akerman heeft het dan al een stuk moeilijker, om enige sympathie voor de acties van Eddie op te kunnen brengen, zou je als kijker toch een hekel aan haar moeten krijgen. Het is dan ook op dit punt dat de film te kort komt, uiteindelijk is ze helemaal niet zo slecht en ligt het meer aan de overhaaste beslissing van Eddie dat hij zit opgescheept met een bruid die niet bij hem past. Er valt dan ook weinig sympathie op te brengen voor de man die zijn nieuwe vrouw in de steek laat. Terwijl sympathie voor de hoofdrolspeler meestal wel een vereiste is voor een komedie. De film is met 115 minuten aan de lange kant voor een komedie en dat komt vooral door het totaal overbodige laatste gedeelte.



Ieder zijn smaak
Of The Heartbreak Kid een goede of slechte komedie is hangt voornamelijk af van je eigen voorkeur. Voor fans van de Farrelly broertjes is het een aanrader, ze brengen precies wat je van ze verwacht en gaan af en toe nog een stapje verder dan ze eerder al deden. Hou je meer van een intelligente komedie met scherpe dialogen, dan is het beter om The Heartbreak Kid over te slaan.


Label: United Pictures International Releasedatum: 17 oktober 2007
Kijkwijzer: Waardering film: