Boek: Bizarre Wetenschap - Reto Schneider

Joost Melis (Pink_Floyd)
Je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen: spinnen die de meest vreemde webcreaties maken nadat ze verschillende drugs toegediend kregen. De opzet van het experiment had bij aanvang een ander doel, namelijk het onderzoeken van spinnen vergemakkelijken. Spinnen weven vaak hun web om 4 uur 's ochtends en er zijn weinig mensen die op dat tijdstip hun nest uit willen komen om het gedrag van achtpotigen te bestuderen. Hans Peters dacht dat drugs de bouwplannen eventueel zou opschorten tot een christelijker tijdstip. Dat gebeurde niet, maar de spinnenwebben die ontstonden waren zeer ongewoon. Peters en zijn assistent Witt voerden de spinnen van alles; LSD, strychnine, morfine, speed, valium, cafeïne, mescaline, noem maar op. Alle webben werden 20 maal zonder en 20 maal met drugs gesponnen en daarna volgde een gruwelijk statistische klus om de creaties te vergelijken, van zeer nauwkeurig geweven webben tot misbaksels van draden.


Dit soort vreemde experimenten staan beschreven in het boek Bizarre Wetenschap van Reto Schneider. Schneider is zelf wetenschapper en schrijft al vele jaren columns over rare wetenschappelijke proeven. In dit werk vat hij zeven eeuwen aan obscure, niet alledaagse, interessante en grappige proefondervindingen samen.

Het boek gaat terug naar de 14e eeuw waarin het ontstaan van een regenboog voor het eerst verklaard werd. In sneltreinvaart gaan we door de eeuwen heen, aangezien er weinig documentatie is over die tijd. Vanaf de 19e eeuw groeit het aantal noemenswaardige experimenten. Zo werden er in 1802 met behulp van stroomstoten proeven gedaan met zojuist geëxecuteerde terechtgestelden. Het afgehakte hoofd werd snel op verschillende plekken aan een voltazuil aangesloten. De draden werden in oren, mond, hersenen en dergelijke gepropt en van de excentrieke grimassen, die het gelaat trok, werden aantekeningen gemaakt. Later ging het er steeds gesofisticeerder aan toe. Alhoewel, in 1951 konden studenten 20 dollar verdienen met niks doen, hun armen en handen werden ingepakt in karton, hun oren afgedekt, het zicht werd gedimd en ze moesten hun tijd verdrijven door in een geluidsdichte gesloten kamer liggen. Zonder zintuiglijke waarnemingen. Het project werd uitgevoerd omdat zintuiglijke deprivatie in Rusland en China werd gebruikt bij het ondervragen van gevangen. De VS wilden er het zijne van weten en na een paar dagen kregen de proefkonijnen onder andere sterke hallucinaties.

Het boek bevat bijna 300 pagina's aan bizarre wetenschap. Onderwerpen als seks, psychologie, natuur en eten en drinken komen aan bod. Hoeveel weegt een ziel (nu weet je ook waar de filmtitel '21 grams' vandaan komt)? Hoeveel bacillen zitten er in een kus? Wat is de meest efficiënte versiertruc? Hoeveel vrouwen zeggen meteen 'ja' als je vraagt of ze met je naar bed willen? Wat gebeurt er als je drie mensen bij elkaar laat leven die alledrie denken dat ze God zijn? Hoe kan je het beste liften? Dat soort zaken passeren de revue.

Lang niet alle proeven waren geslaagd, maar waren bijvoorbeeld wel interessant qua opzet of uitkomst. Schneider weet de proeven duidelijk uit te leggen, wel op een iets te droge manier vaak, maar het blijft leuk om te lezen. Een enkele maal soms mis je wat diepgang of vervolgexperimenten die het nog smeuïger zouden maken. Dat neemt niet weg dat het een amusant boekwerk is geworden, waarin ook gewoon gebladerd kan worden en je lukraak even een experimentje leest.


Uitgever: Elmar ISBN: 9085530091 Pagina's: 304
Waardering: