DVD: Stick It

Lars (detulp050)
Haley Graham (Missy Peregrym) is een tegendraadse tiener, die het liefst haar dagen doorbrengt met haar vrienden. Een beetje stunten op een bouwterrein, een beetje rondhangen, niets aan de hand. Tot een stunt fout gaat en ze met fiets en al een nieuwbouwwoning binnenvliegt.



Ze mankeert gelukkig niets, maar moet zich wel voor de rechtbank verantwoorden voor haar daden. Ze krijgt van de rechter twee mogelijkheden: óf ze gaat naar een militaire academie óf ze mag naar een elitaire turnschool. Turnen kan ze namelijk als de beste, ze heeft zelfs eens deel mogen nemen aan een wereldkampioenschap. Ze verkrampte echter, besloot weg te lopen en liet haar team in de steek. Ze zou nooit meer turnen; althans dat dacht ze destijds. Op de turnschool zijn ze Haley niet vergeten. Er heerst een ongemakkelijk sfeer als de rebelse Haley haar intrede doet. Gelukkig weet coach Burt Vickerman (Jeff Bridges) haar over te halen om toch haar best te doen. Kan ze weer in haar oude vorm komen en de kampioenschappen opnieuw halen of worden de concurrentie en lichamelijke inspanning haar opnieuw te veel?



Stick It is niet echt een reclame voor de turnsport. Alhoewel je zou denken dat een film over turnen het juist zou moeten hebben van alle turnende meisjes in dit land, maakt het de sport ook belachelijk. Er is duidelijke kritiek op het ouderwetse karakter van de sport en er wordt veelvuldig commentaar geleverd op de wijze waarop de ouders hun kinderen pushen om tot de wereldtop te behoren. In Stick It is Haley wat dat betreft een verfrissende wind in de turnwereld. Ze weet al snel haar schoolgenoten te imponeren en blijkt het turnen nog niet te zijn verleerd. De vernieuwende elementen zorgen er voor dat Stick It niet helemaal wegzakt in de clichés. Voor de rest lijkt de film de zoveelste sportfilm voor tieners. Tegenslag, overwinning, nieuwe tegenslag, nieuwe overwinning; we hebben het al zo vaak gezien. Een goed verhaal of een sterke cast zou het op zich allemaal kunnen hebben, maar behalve de twee hoofdrolspelers (Peregrym en Bridges) spelen er voornamelijk matige acteurs in de film. Ook het verhaal werkt niet echt mee; binnen tien minuten is de stoere tegendraadse Haley veranderd in een lief turnmeisje in een strak glimmend pakje.



Stick It is niets meer dan een waterig tienerfilmpje. Boordevol wijze levenslessen, clichés en strak geregisseerde turnpasjes. De matige cast doet het voorspelbare verhaal weinig goeds, waardoor de film niet echt blijft hangen. Alleen het einde weet nog een beetje de eer van de film te redden.


Label: Buena Vista H.E. Releasedatum: 4 oktober 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.