Film: Meet the Robinsons

Joris (Scylla)
Uit de koker van de Walt Disney Animation Studios rolt dit najaar alweer hun 46ste animatiefilm. Meet the Robinsons vertelt het verhaal over het weeskind Lewis, gebasseerd op het boek a Day with Wilbur Robinson van schrijver William Joyce. Meet the Robinsons is tevens de eerste animatiefilm die Disney uitbrengt die in enkele Nederlandse bioscopen ook in (stereoscopisch) 3D te bewonderen valt.


De familie Robinson, met Wilbur en Lewis op de voorgrond

Vondeling wil familie
Lewis wordt als baby door zijn moeder achtergelaten op de stoep van een weeshuis. Hij groeit hier op, een kamer delend met de baseballfanaat Goob. Lewis blijkt een inventief genie te zijn, alleen zorgen zijn steevast ontploffende uitvindingen er voor dat geen enkel adoptiegezin hem mee naar huis wil nemen. Het is Lewis' diepste wens een familie te hebben. Dan komt Lewis op een idee: hij bouwt Geheugen Scanner om zo in zijn eigen geheugen op zoek te kunnen gaan naar de identiteit van zijn moeder. Ook deze uitvinding blijkt niet te werken, maar komt spectaculair tot ontploffing. Dit keer is de oorzaak echter geen constructiefout, nee, Lewis’ Geheugen Scanner is gesaboteerd door de mysterieuze Bolhoedman. Bijgestaan door zijn bolhoed genaamd Doris, komt deze schurk uit de toekomst om Lewis het leven zuur te maken en de eer voor zijn uitvindingen op te strijken. Dan verschijnt Wilbur Robinson ten tonele. Hij neemt met zijn tijdmachine Lewis mee naar de toekomst om Bolhoedman te stoppen, de Geheugen Scanner terug te krijgen, en vervolgens Lewis' familie te vinden. En in die toekomst ontmoet Lewis de kleurrijke familie van Wilbur: de Robinsons.


Lewis en Wilbur in de vliegende tijdmachine

Keep looking Forward!
Meet the Robinsons is wat moraal betreft een typische Disneyproductie. Het is een familiefilm in de dubbele zin van het woord: niet alleen is het een film voor het hele gezin maar het is ook een film die het gezin à la Balkenende beschouwt als de hoeksteen van de samenleving. Lewis wordt gedreven door zijn wens een normaal gezin te hebben. Alhoewel de Robinsons nou niet bepaald een normale familie kunnen worden genoemd, zien we wel dat Lewis zich er duidelijk thuis voelt. Deze familiemoraal ligt er erg dik bovenop, en komt nogal Amerikaans over. Wat ook erg Amerikaans aan Meet the Robinsons is, vormt de tweede boodschap die de film uitdraagt. Namelijk het absolute geloof in vooruitgang. Moderniteit kan de wereld veranderen en verbeteren, en daarom moeten we, zoals het Robinson-familiemotto luidt, altijd vooruit blijven kijken. Dat is waarin Walt Disney al heilig in geloofde, en daarmee sluit Meet the Robinsons dan ook naadloos aan op de Disney-ideologie. Een ideologie die op de kritische kijker nogal naïef overkomt. Maar hé, het is en blijft natuurlijk een leuke kinderfilm.


Lewis demonstreert zijn Geheugen Scanner

Mafkikkers en Maffiakikkers
Want een leuke kinderfilm, dat is precies wat het geworden is. Hoewel Meet the Robinsons tegen het eind wel erg slijmerig wordt, is het verhaal van Lewis ontroerend en tegelijkertijd zeer vermakelijk. De humor die er in zit is alleen wat kinderlijk, verwacht dus geen geniale volwassen grappen zoals in Finding Nemo. De familie Robinson bestaat uit knotsgekke typetjes die door de stemacteurs van het juiste accent zijn voorzien. Zoals oom Art, de intergalactische pizzakoerier, wiens stem wordt verzorgd door Adam West (de burgemeester uit Family Guy) of de met behulp van een propellerhelm muurschilderingen makende neef Lazlo. Speciale vermelding verdient Frankie the Frog, de op Sinatra geïnspireerde maffiakikker, die zijn zangkunsten met behulp van Jamie Cullum ten gehore brengt.


Jamie Cullum is Frankie the Frog

Meet the Robinsons is een typische Disneyfilm voor het hele gezin. Het verhaal blijft zeker boeien, maar het lijkt toch een beetje of de makers een vaste formule hebben aangehouden en niet al te veel moeite in het script hebben gestoken. De boodschap die de film wil overbrengen ligt er dubbeldik bovenop, maar wanneer je je gewoon even inbeeld weer kind te zijn is het prachtig geanimeerd vermaak.


Label: Buena Vista Int. Releasedatum: 10 oktober 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: