CD: Ani Di Franco - Canon

Joost Melis (Pink_Floyd)
In Nederland is het begrip afgelopen jaar veelvuldig aan bod gekomen: canon, met de klemtoon op de eerste lettergreep. Menig discussies zijn gevoerd over de inhoud van de Nederlandse geschiedenisboeken in het onderwijs en op EenVandaag zagen we deze zomer elke dag de Beeldcanon terugkeren. Met een canon wordt het geheel van teksten, kunstwerken of gebeurtenissen bedoeld dat het referentiekader is van een gedeelde cultuur. Als artiest kan je met bijna twee decennia aan artistieke bagage in je koffer een straightforward 'best-of' uitbrengen, maar je kunt ook kiezen voor een meer gesofisticeerde aanpak zoals Ani DiFranco doet met haar laatste release Canon.


In chronologische volgorde laat deze folkrock-singer-songwriter haar muzikale geschiedenis horen en plaatst deze in haar eigen referentiekader. Niet zomaar de singles van alle platen uitkiezen, maar weergeven hoe je gegroeid bent, welke sfeer en geluid bij een periode hoorde en hoe de compilatie als een puzzel in elkaar past. Zo heeft DiFranco Canon afgeleverd, een overzicht van haar oeuvre over de laatste achttien jaar. Van de zeventien studioalbums(!) heeft ze alle karakteristieke tracks zelf uitgekozen en verzameld op een persoonlijke dubbel-cd die in totaal 36 tracks telt.

Cd 1 bestrijkt ruwweg de periode van de jaren negentig en voorziet je van juweeltjes als 'Fire Door', 'Buildings and Bridges', 'Cradle & All', 'Gravel' en een nieuwe opname van 'Napoleon'. Ook van 'Shameless' is een nieuwe studioversie toegevoegd. De tweede schijf gaat verder waar de eerste stopt en beslaat het nieuwe millennium. Ook hier drie nieuwe versies ('Your Next Bold Move', 'Both Hands' en 'Overlap'). Het overzicht is een doeltreffende weergave van DiFranco's metamorfoses door de jaren, van bijvoorbeeld punkrock invloeden naar sobere ballades.


Canon is ook te verkrijgen als 3-disc-uitgave, een cd met livemateriaal, een nog completer beeld geeft. Canon is een artistieke en persoonlijke terugblik van een artieste die haar eigen weg is gegaan en met dit prachtwerk de bladeren en versnipperde rommel van het pad heeft geveegd om de weg vrij te maken naar haar verleden. De 36 wegwijzers die ze op dit pad heeft achtergelaten geven de bezoeker een vrij volledig beeld van wat Ani DiFranco muzikaal teweeg heeft gebracht.

Tracklisting


Label Righteous Babe Datum: 1 oktober 2007 Waardering: