CD: Madina Lake - From them, through us, to you

Phedre77
De Amerikaanse band Madina Lake bestaat nog maar sinds 2005, maar heeft met From them, through us, to you een strak geproduceerd album gemaakt. De band wordt gevormd door de tweelingbroers Nathan Leone (zang) en Matthew Leone (bas), Mateo Camargo (gitaar) en Dan Torelli (drum). Met het geld dat de Leone-broers in het programma Fear Factor wonnen, bekostigden ze hun demo. Meedoen aan dat programma betekende aan een helikopter hangen, koedarmen eten en een flinke infectie oplopen, die de beide broers in het ziekenhuis deed belanden. Na hun herstel was de band een feit en zijn ze niet meer gestopt met touren en muziek maken. Duidelijk geen watjes...

Gladjes
Het album bevat twaalf poprock songs die vrij glad zijn geproduceerd. Geen gritty of ruige rock, maar goed geschreven nummers, waaraan alles klopt. Dit is een bewonderenswaardige prestatie, maar doet een tikje af aan de luisterbeleving. De twee minuten durende naamloze en volledig instrumentale intro is mysterieus. Helaas zit er een te lange pauze tussen het einde van de intro en de start van het eerste nummer, 'Here I Stand'. Gelukkig begint dat nummer lekker vlot en vrolijk en bevat het een fatsoenlijk, wellicht iets te lieflijk, refrein. Met 'In Another Life' laten ze zien ook wel wat ruiger te kunnen zijn, compleet met gekwelde zang. De jongens zingen dan ook over allerlei pijnlijke zaken, zoals de mensheid en de maatschappij. Ook durven ze persoonlijke zaken te 'bespreken', zoals op 'Me Vs. The World', dat over de dood van hun moeder gaat.

Luisterbare popsongs
De boys van Madina Lake maken prima luisterbare popsongs. Hun muziek zit goed in elkaar en de afwerking van het album is van hoge kwaliteit. Toch is het jammer dat hun nummers na enkele luisterbeurten een beetje op elkaar gaan lijken. Vooral de zanglijnen lopen wat in elkaar over, waardoor de nummers niet elk een duidelijke eigen identiteit lijken te bezitten. Gitaar- en drumpartijen zijn heerlijk aanwezig en de zang is gewoon goed, maar het is hier en daar wat al te lieflijk, waar het best wat ruiger kan. Hierdoor neigt de cd een klein beetje naar 'saai' en dat is jammer.


Label: Road Runner Records Releasedatum: 24 september 2007
Waardering: