CD: Creature With The Atom Brain - I Am the Golden Gate...

Rick (Toffe_Ellende)
Naar verluidt is I Am the Golden Gate Bridge het derde album (de vorige platen verschenen enkel op vinyl) van deze Vlamingen. De band is buiten België nauwelijks bekend maar daar kan met dit album verandering in komen. Zowel Tim Vanhamel (Evil Superstars, Millionaire, Eagles of Death Metal) als Mark Lanegan (Screaming Trees, Queens of the Stone Age) hebben input gehad en dan val je meteen al op.

Wij Nederlanders hebben de neiging om alles wat tegenwoordig uit België de hemel in te prijzen. Dat komt voornamelijk omdat onze zuiderburen vaak wél fris en origineel kunnen klinken. Creature With the Atom Brain (vernoemd naar een b-film uit de jaren vijftig) uit Antwerpen onderstreept die regel, al moet gezegd worden dat de invloeden van Millionaire onvermijdelijk zijn. Dat komt met name doordat dit de band is van Aldo Struyf, toetsenist van Millionaire. Geïnfecteerd of niet, hij geeft een eigen draai aan de rommelige, rauwe, garagerock 'n rollgeluid van zijn hoofdband.

CWTAB tapt daarnaast ook uit een psychedelische vaatje en voegt daar elementen uit de avantgarde en electronica aan toe. Al dat geëxperimenteer staat trouwens wel in dienst van de song. Of sterker nog, het levert juist een handjevol sterke nummers op. 'Mind Your Own God' is een knotsgekke song in het verlengde van de Evil Superstars. 'Is that Lady Sniff?' en 'Broken Flowers Grow' laat de lome, broeierige sfeer van de Sierra Nevada los in je huiskamer. 'Not a Sect' rockt dan weer stevig ondanks de sterk vervormde gitaren. Het collectief leunt bij een aantal songs zwaar op de bas en het improviserend vermogen van elk afzonderlijk bandlid. Het krijgt daardoor een hele losse 'feel' a la The Desert Sessions. Alleen de meligheid van 'Rapeman's Scalp' ontgaat mij een beetje.

Op het ultraheavy 'Crawl Like a Dog' horen we Mark Lanegan (op ontelbaar veel platen figureert hij inmiddels als gastzanger) en Tim Vanhamel, maar eerlijk gezegd kan Creature With The Atom Brain het makkelijk af zonder deze helden. Dat zal binnenkort blijken als de band door Amerika gaat touren met het heropgerichte The Jesus and Mary Chain. Ik verwacht nog veel te horen van deze band.


Label: Munich Releasedatum: 15 oktober 2007
Waardering: