CD: Mark Olson - The Salvation Blues

Harry (Dinosaur_Sr)
Mark Olson is vroegere frontman van The Jayhawks. Ik gok dat elke alt.country liefhebber dat weet. Daarna maakte hij platen met als Mark Olson and the Creekdippers. Wel bekend bij liefhebber, maar een minder breed gedragen succes, althans in vergelijking met The Jayhawks. Tot zover had ik het ook nog gevolgd. Minder bekend was ik met het feit dat Mark Olson echtgenoot was van alt.country corifee Victoria Williams. Daar kwam ik eigenlijk pas achter toen ik een prachtig interview van Ronald Besemer met Là Williams las.



Ook op The Salvation Blues speelt Olson geen nootje verkeerd. Vakmanschap is meesterschap, of hoe luidde die reclame ook alweer? Maar op zich staat dat nog niet garant voor een sprankelende schijf. De blues van Olson is vooral verantwoordelijkheid van het huwelijk met Victoria Williams wat op de klippen is gelopen. Ontheemd is Olson op reis gegaan, The Salvation Blues is mede het resultaat.

"My love for her is a speckled bird
An animal bleeding in the snow
....
I walk the dark rain and then no more
Daylight rings the bells of joy"
(uit: 'My Carol')


Het album is vergeven van dti soort teksten. Olson worstelt, en de luisteraar is deelgenoot. Het album hint op verloren liefde, maar wijst expliciet naar een ziel op zoek, letterlijk op reis.

'Poor Michael's Boat' is samen geschreven met Gary Louris (het koppel van The Jayhawks herenigt), en Louris neemt ook de tweede stem waar. De perfecte harmoniën tillen het nummer al direct twee etages hoger, en geven het nummer iets vrolijks. Het is een uitzondering op het verder sobere en donkere album. Zelfs als Olson een opbeurend einde aan een nummer dicht, klinkt het ietwat verloren en tragisch.

The Salvation Blues is bovenal een persoonlijk document. De tragiek is lichtelijk overweldigend, een kwinkslag of opbeurend nummer had dit album waarschijnlijk aantrekkelijker gemaakt. Een true American story kent immers een goed einde, en de jongen krijgt uiteindelijk altijd het meisje. Niet Mark Olson.... Het is tegelijk de kracht en het verstikkende van dit album.


Label Hacktone Records Datum: 1 oktober 2007
Waardering: