Boek: Jefferson Bass - Macaber Complot

Chantal (rocha01)
Macaber Complot is het tweede boek in de serie 'De Bodyfarm Mysteries'. Eerder verscheen al Het Lijkenhuis van het schrijversduo Jefferson-Bass. Dit nieuwe boek beschrijft her en der op visuele wijze hoe een patholoog en forensisch antropoloog te werk gaan. Een sterke maag heb je op sommige momenten wel nodig, want de beeldspraak die in het boek wordt gebruikt, kan leiden tot misselijkheid als je niet zo gewend bent aan dit soort zaken. Het maakt het boek echter wel beter en het verhaal steviger en realistischer. Een heus 'macaber' verhaal zoals de titel al aangeeft.

Bill Brockton is forensisch antropoloog, werkzaam op de universiteit. Naast zijn werk als professor werkt hij ook nog op het onderzoeksinstituut 'De Bodyfarm'. Hier verricht hij allerlei experimenten op dode lichamen om zo te achterhalen hoe een lijk tot een bepaalde staat van ontbinding komt. Deze resultaten worden gebruikt bij diverse moordzaken. Zo komt het dat Dr. Brockton wordt gevraagd te assisteren bij het onderzoek naar een bizarre moordzaak. Craig Willis, het slachtoffer, wordt gevonden, aan een boom opgehangen, in vrouwenkleding, met afgehakt geslachtsdeel. Brockton probeert stap voor stap te achterhalen hoe het slachtoffer is gestorven en wanneer de dood daadwerkelijk ingetreden is. Het afgehakte geslachtsdeel verwijst indirect naar een veroordeling die Willis op zijn naam heeft. In het verleden heeft hij namelijk een jongetje misbruikt. Hij staat te boek als pedofiel. Bij deze zaak wordt Dr. Brockton bijgestaan door Dr. Jess Carter, een lijkschouwer uit een nabijgelegen dorp. Dat er tussen de twee meer is dan alleen een zakelijke relatie, maakt dat beiden, ondanks dat de zaak 'onsmakelijk' is, toch met plezier aan dit project werken.

In de zoektocht naar het hoe en waarom rond de zaak, gebeurt er echter iets geheel onverwachts. Jess wordt vermoord en niemand minder dan Bill wordt gezien als hoofdverdachte. Op dat moment ziet Bill zich genoodzaakt er alles aan te doen om zijn onschuld te bewijzen. Het is hem wel duidelijk dat iemand hem wil laten opdraaien voor de moord op zijn vriendin en collega. Maar wie? Dat blijft tot het eind van het verhaal de grote vraag. Is het de moeder van de eerder vermoordde Willis, of wellicht de vader of moeder van de jongen die door Willis werd misbruikt? Of... zou het toch nog iemand anders kunnen zijn?


Het duo Jefferson-Bass


De naam Jefferson Bass is een pseudoniem van de auteurs Jon Jefferson en Bill Bass. De eerste is journalist, de tweede één van de bekendste forensische onderzoekers. Hij is ook de oprichter van onderzoeksinstituut 'De Bodyfarm', waar het boek op is gebaseerd. Ja, het bestaat echt, hoe bizar zoiets ook mag klinken.

Het verhaal komt wat moeizaam op gang. Het boek is in twee gedeeltes opgesplitst en het duurt eigenlijk tot het tweede gedeelte voor je als lezer een beetje èchte spanning gaat ervaren. Maar vanaf dat moment wordt het wel moeilijk het boek weg te leggen. Het verhaal neemt je dan mee en houdt je vast. Dit tweede stuk maakt de traagheid van het eerste deel geheel goed en zorgt ervoor dat het boek toch nog een waardering van 4 sterren waard is. Dit komt vooral ook door de zeer verrassende plotwendingen die in de tweede helft van het boek worden blootgelegd. Een boek dat voor thrillerliefhebbers en fans van schrijvers als Karin Slaughter, Patricia Cornwell en de tv-serie CSI een aanrader is. Voordeel is ook dat het een boek is dat op zichzelf staat. Je hoeft het eerste deel uit de Bodyfarm-serie niet per sé gelezen te hebben.


Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna ISBN: 9789022989425 Pagina's: 285
Waardering: