CD: Kevin Drew - Spirit If...

Jelle Schot (JelleS)
Broken Social Scene Presents: Kevin Drew – Spirit If... luidt de volledige titel van het solodebuut van Kevin Drew, oprichter van het befaamde Canadese indiecollectief Broken Social Scene. En dat roept meteen een fundamentele vraag op: is het eigenlijk wel een soloalbum? De nummers zijn geschreven in de tussenperiodes tijdens het opnemen van een nieuw album en zijn allemaal van de hand van Drew, maar wie het lijstje van gastbijdrages ziet kan Spirit If... toch moeilijk omschrijven als een echt soloalbum. Onder andere grootheden als J. Mascis (Dinosaur Jr.) en Scott Kannberg (Pavement) verleenden hun bijdrage aan de dertien tracks die in de kelder van Ohad Bechetrit (Do Make Say Think) werden opgenomen.




Maar na tientallen luisterbeurten heb ik eigenlijk nog steeds geen antwoord op de hoofdvraag. En dat is meteen ook het grootste manco van Spirit If..., de samenhang is ver te zoeken. Het is eigenlijk gewoon een typisch chaotische BSS-plaat, maar dan met een paar persoonlijkere songs er tussen, die er niet helemaal bij lijken te passen. Zo is Backed Out On The... heerlijk rommelig, met scheurende gitaren (waaronder een riff van Mascis) en een algehele sound die duidelijk voortkomt uit een grote groep vrienden die in een ongedwongen sfeer samen muziek maken. Maar even later luister je naar het prachtig intieme Gang Bang Suicide, waarop Drew met hese stem en enkel begeleid door een akoestische gitaar en keyboard zijn hart open stelt.

Natuurlijk is het deels de verwachting die geschapen wordt door de categorisering als soloalbum, maar er zit wel zeker een kern van waarheid in de onsamenhangendheid. Aan de andere kant, als het een BSS-album was zou ik het vast en zeker van het begin af aan geweldig hebben gevonden. Eigenlijk moet ik dus gewoon niet zo zeiken, maar dat is nu eenmaal een onderdeel van mijn functie. Laten we het maar gewoon houden op een goed nieuw Broken Social Scene album, waar samenhang en de immense collectiviteit ontbreken, maar wat weer wordt goedgemaakt door de intimiteit en persoonlijke aanpak. Een conclusie waar iedereen vast wel mee kan leven.


Label Arts & Crafts Datum: augustus 2007 Waardering: