CD: Engel en Daniël - Woonboot Producties

Erik (getikte_rik)
Engel en Daniël zijn terug. Voor je je kan afvragen: "Wie? En terug van wat?" hebben de heren zich al vlot voorgesteld op de gelijknamige openingstrack van hun tweede album 'Woonboot Producties 2'. Anderhalf jaar knusse arbeid op een woonboot aan de Amsterdamse Da Costakade heeft een even knus als fris album opgeleverd. Schokkend? Nee. Provocerend? Nee. Vernieuwend? Nou, niet echt. Maar stiekem bevat dit album een hoop relaxte nummers aan de vooravond van hopelijk een warme nazomer.



Fijn stukje muziek
Een pianootje en klingelende belletjes leiden het genoemde openingsnummer in. Tekstueel nergens echt verrassend, maar voordat het oordeel 'cliché' geveld kan worden, blijkt dat de heren nog steeds buiten samples om een fijn stukje muziek kunnen spelen. Zo klinkt er behalve Engels goede flow een zwaar aangezette gitaar op dit nummer, die de glamrock van de jaren '80 lijkt te doen herleven. Voor even dan, want de bruisende openingstrack wordt gevolgd door het sentimentele 'Strompelen', met de droefgeestige klanken van Bas van der Sterrens klarinet(!). Ditmaal is er wél voor een kenmerkende sample gekozen. Het nummer is immers oorspronkelijk van Youp van 't Hek, die in deze versie slechts de refreinen voor zijn rekening neemt.

Duidelijk wordt dat grote levensvragen een thema op deze tweede van Engel & Daniël vormen. De doorleefde stem van Van 't Hek is echter wat te hoog gegrepen, want Engel doet zijn naam eer aan, en écht diepgaand zijn zijn teksten ook nergens. Bang dat we met even lieve jongens als Brainpower te maken hebben, hoeven we niet te zijn. Ze proberen zich niet al te druk te maken, zo blijkt wel uit tekst van 'Vandaag Niet', dat gaat over het relaxte studentenleven, waar alles kan, maar vooral niets moet.

Relaxte attitude
Die attitude klinkt praktisch door op het hele album. Soms zijn de teksten net wat venijniger dan gemiddeld ('Tien Jaar', 'De Waarheid') maar het zijn vooral de muzikale composities van Daniël die beklijven. Een meedeiner als 'Lalalalalala' is vooral live leuk, maar één van de nummers waar tekst, beat maar vooral sfeer perfect samenvallen is 'Regen', waar ook (DJ en MC) Tomster een aandeel in heeft. Samen met het voorafgaande, nostalgisch akoestisch gespeelde 'Kinkerstraat' is 'Regen' dan ook één van de hoogtepunten van het album, dat op enkele niemendalletjes na van meer dan gemiddeld niveau is. Het is jammer dat in tekstueel opzicht hier en daar vervallen wordt in "woonboot-clichés" (ook bijvoorbeeld op de afsluitende track 'Alle Heads Aan Dek'), en dat ze er twee albums nodig hebben wat in feite één topalbum had kunnen zijn.

Engel en Daniël zijn misschien niet van de straat, maar de vrijheid die hun woonboot hen heeft geboden, heeft absoluut gezorgd voor een heel aardig album. Waren alle tracks van het niveau 'Regen' geweest dan had dit album minimaal vier sterren verdiend.


Label: Woonboot Producties Releasedatum: 28 juli 2007
Waardering: