CD: Therapy? - Music Through A Cheap Transistor The BBC Sess

Rick (Toffe_Ellende)
Van alle bands die begin jaren negentig in het vaarwater van Nirvana succes kregen, behoort Therapy? tot de weinige groepen dat tot op de dag van vandaag nog even eerlijk en fris klinkt als toen. Na de vette jaren 1994-1996 ging het natuurlijk wat minder. Er werden drie albums (Semi-Detached, Suicide Pact: You First! en Shameless ) gemaakt die artistiek en commercieel gezien behoorlijk flopten. Vanaf High Anxiety uit 2003 bevinden de Noord-Ieren weer op het juiste pad. Dat van de strakke, noisy poppunk zonder te vervallen in de vreselijke cliché's die kleven aan de besmette term 'punk'.

BBC Sessies
In de begindagen van Therapy? werd de band regelmatig uitgenodigd om wat songs op te nemen voor de BBC radio. De veel te vroeg overleden top-DJ John Peel gaf Therapy? als eerste de kans, op 15 augustus 1991. De band zou nog vier BBC-sessies doen voor de doorbraak met het legendarische Troublegum in 1994 zou volgen. In 1995 en 1998, toen de band vanwege voorzichtig 'de nieuwe U2' genoemd werd, werden voorlopig de laatste twee opnames gemaakt. Therapy? is natuurlijk nooit de nieuwe U2 geworden (geïnteresseerden moeten voor de grap eens hun versie van 'With Or Without You' beluisteren) en is gelukkig onder zulke druk bezweken.
A&M, de toenmalige platenmaatschappij van de band, had het in ieder geval graag gezien want toen met Semi-Detached niet aan de verwachtingen voldaan werd, kon Therapy? zoeken naar een andere uitgever van hun muziek. De rechten van de voor de BBC opgenomen songs zijn inmiddels in handen van Universal Records, waar A&M nu onder valt. Zodoende ontbreken nieuwere sessies op Music Through A Cheap Transistor zoals die uit 2004.

Uniek geluid
Music Through A Cheap Transistor laat vooral goed horen hoe talentvol Therapy? al was voor er sprake was van enige bekendheid (pakweg vóór Troublegum). Op de eerste EP's en debuutplaat Nurse was dat natuurlijk al te horen, maar die waren zwaar ondergeproduceerd. De medley 'Innocent X/Meat Abstract', van hun eerste sessie, toont de ware klasse van een veelbelovende band met een uniek geluid. De duistere rock, met vaak industriële dansbare drumbeats en teksten die rechtstreeks ontsproten lijken uit het brein van van seriemoordenaars, perverten en andere 'outcasts' van de moderne samenleving, vormen de rode draad in deze undergroundperiode van Therapy?. Sommige versies op deze dubbel-cd zijn gewoon beter dan het origineel. 'Disgracelands' klinkt veel vetter dan op Nurse. Zo ook hun live klassieker 'Teethgrinder', waarvan de tweede (furieuze!) BBC-opname uit 1998 de ultieme uitvoering is.

Verder staan er drie nooit eerder uitgebrachte songs op: 'The Sweeney', 'Pile of Bricks' en de Hank Williams-cover 'Lost Highway. Ook apart is 'High Noon' (oorspronkelijk van DJ Shadow), al werd die al eerder als b-kant gebruikt. Enige punt van 'kritiek': 'Totally Random Man' staat drie keer op de eerste cd in ongeveer dezelfde uitvoering. Ach, hebben we daar de skip-knop niet voor?


Label: Universal Releasedatum: 13 augustus 2007
Waardering: