DVD: Curse of the Golden Flower

Joost Melis (Pink_Floyd)
Na wat Westerse uitstapjes is Gong Li weer terug op de plek waar ze eigenlijk hoort te schitteren. Geen Miami Vice of Hannibal Rising meer, maar onder leiding van Yimou en naast Chow Yun-Fat in Curse of the Golden Flower. Hier komt ze een stuk beter tot haar recht. Voorheen schitterde deze Chinese steractrice al in producties als 'Raise The Red Lantern' en recentelijker in 'Memoires of a Geisha'. Met Curse of the Golden Flower is Gong Li weer terug op Yimou’s nest. Hij heeft, in de traditie van 'Hero' en 'House of the Flying Daggers', weer een intrigerend en bijzonder esthetisch werk afgeleverd. Deze overmaat aan schoonheid is nu ook op dvd verkrijgbaar.


Chrysanten
De Tang Dynastie in de tiende eeuw is de setting waarin zich, binnen de hoge muren van de Verboden Stad, het verhaal afspeelt. Het rijk en het paleis maken zich op voor de grootse festiviteiten die zouden moeten plaatsvinden op het festival van de gouden bloemen, de chrysanten. De Verboden Stad wordt echter overschaduwd door keizerlijke intriges. De keizerin (Gong Li) houdt er, naast haar afstandelijke verstandshouding met de keizer, een nogal ongewone band met haar stiefzoon op na. Dit terwijl de haastig teruggekeerde keizer haar in zijn ban probeert te houden met behulp van zijn medische staf. Haar geestelijke gezondheid en bedreigende denkwijzen worden de kop ingedrukt door haar te voorzien van een geheim ingrediënt in haar medicinale thee. Wanneer de keizerin echter achter het geheim komt en de familievetes en problematiek zich opstapelen, probeert ze de macht te grijpen op de dag van het Chrysantenfestival. Loyaliteit, liefde en macht worden op de proef gesteld, de vraag is wie er als winnaar uitkomt.


Drama
De film ontving een terechte Oscarnominatie voor de kostuums, die ronduit prachtig zijn. Het verhaal verloopt echter met minder spektakel dan we in andere bekende werken van Yimou gewend zijn. Het drama wordt als een immens tapijt langzaam ontrold in het eerste uur van het verhaal. De beelden zijn wonderschoon, maar het verhaal verloopt wat traag. De vechtscènes die het resultaat zijn van alle intriges leveren weer enkele fantastische beelden op, maar zijn, Yimou's geschiedenis kennende, niet zijn spectaculairste. De nadruk ligt hier op drama en niet op actie. Voor sommigen zal dit een tegenvaller zijn, de film is echter wel zo mooi in elkaar gezet dat het een bijzonder aantrekkelijk geheel is.


Jammer is wel dat de dvd het zonder noemenswaardige extra's moet stellen. Een hoofdstukindeling en trailers is alles wat de kijker krijgt. Een produktie van dit formaat zou toch de nodige interessante extra's moeten kunnen leveren zou je zeggen.


Label: RCV Releasedatum: 29 augustus 2007 Kijkwijzer:

Waardering film: Waardering extra's: