Concert: Home Video

Joost Melis (Pink_Floyd)
"It is five in the morning and still dark outside. Your eyes flutter and open heavily. You see a disembodied blue glow pulsating on the ceiling. You have no idea where you are, but you know you are alone. The only sound you hear is the hiss of a nearby radiator, but in the movie version of your life this moment would be punctuated by the music of Home Video.'"


Aldus het duo Collin Ruffino en David Gross, de ruggengraat van Home Video. De muzikale wortels van het tweetal nestelde zich in totaal verschillende grond. Ruffino bedwelmde zich met Nine Inch Nails en Smashing Pumpkins eind jaren negentig, terwijl Gross afgeschermd van hitlijsten en radio leefde en zich vooral verdiepte in klassieke muziek. Ruffino liet hem echter kennis maken met 'Mezzanine', 'Dummy' en 'OK Computer' en Gross besloot zijn talent op een keyboard verder te ontwikkelen. De muziek die ontstaat, is dan ook een duistere mix die erg sterk doet denken aan 'Radiohead' en 'Portishead'.

Afgelopen donderdagavond stond de band in Tivoli de Helling om hun ziel bloot te geven aan het publiek. Veel publiek was er echter niet, de Helling was half leeg, half vol voor de positievelingen onder hen. Het voorprogramma Durk Attaturk liet een zeskoppige Spinvis op LSD horen, gemengd met Wipneus en Pim frivoliteiten.


Toen de hoofdact het podium betrad stonden daar niet alleen de twee heren, maar ook een live-drummer om de intensiteit nog wat proberen op te krikken. Net als de cover van het debuutalbum schotelde de band de zaal een donker woud van melancholische soundscapes voor. Elektronica loopt parallel aan een dikaangezette bass, de stem van Ruffino heeft als blauwdruk Thom Yorke, en de U2-achtige gitaaraanslagen maken de rest af. Maar de connectie is afwezig. Het slecht belichte podium creëert nog meer afstand tussen zender en ontvanger. Na een intro zonder kickdrums krijgt Sleep Sweet nog de meeste bijval van de avond. De op cd meest hypnotiserende tracks komen voorbij in de korte set van ongeveer drie kwartier, maar het mist compassie en interactie. Een kaartenhuis zakt in elkaar en een toegift zit er ook al niet meer in. Volgende keer beter...


Locatie Tivoli Datum: 16 augustus 2007 Waardering: