Boek: Santa Montefiore - Het geheim van Montague

Phedre77
Santa Montefiore schrijft zoete boeken. Lichte damesromans, vaak vol onnozele, jonge deernes, die een persoonlijke crisis doormaken op hun weg naar volwassenheid. Eenmaal klaar met hun persoonlijke groei, komt er helemaal op het juiste moment de juiste kerel langs. Er is wederzijdse afkeer, verwondering, nieuwsgierigheid en tenslotte verliefdheid. Dit traject volgt ook het nieuwste boek van Montefiore, Het geheim van Montague. Eerder schreef ze De vergeet mij niet-sonate, De zwaluw en de kolibrie en nog een handjevol andere titels. Verrassend zijn de boeken door het bekende structuurtje niet, maar ze zijn wel prima leesbaar en ze vormen goede vakantielectuur.

Celestria
De hoofdpersoon in het boek is Celestria Montague, een verwaande en bloedmooie jongedame. De Montagues bewonen Pendrift Hall, een enorm landgoed aan zee. Ze zijn de rijkste en voornaamste familie van het dorp Pendrift in Cornwall. Het is zomer en de hele familie is samengekomen om deze tijd door te brengen aan zee. Celestria's moeder is de chagrijnige Pamela, van oorsprong Amerikaanse en met een stevige afkeer van het Engelse weer. Haar vader Monty is meestal op reis voor zaken, maar zal zich snel bij de familie voegen. Pendrift Hall is eigendom van Monty's broer Archie. Celestria heeft de tijd van haar leven met haar nichtjes en neefjes en bereidt zich voor om hopeloos verliefd te worden of maar gewoon te trouwen met een goede partij. Het verhaal speelt zich af in 1958 en in die tijd is het in bepaalde kringen belangrijker om geld en aanzien te trouwen dan een geweldige man op wie je verliefd bent. Celestria kent geen zorgen en heeft geen problemen. Maar als de ochtend na het enorme verjaardagsfeest van haar oom Archie haar vader Monty is verdwenen, begint de ellende. Ogenschijnlijk heeft hij zelfmoord gepleegd, door op volle zee uit zijn bootje te springen. Men vindt het bootje, zijn zakhorloge, een lege fles drank met een briefje waarop de woorden "vergeef me" prijken en later zijn schoenen. Celestria's leven staat ineens in het teken van rouw, ellende en mysterie. De zelfmoord van haar vader wordt omgeven door raadsels en ze besluit die op te gaan lossen. Ze belandt in Italië, waar ze dingen over haar familie ontdekt die ze liever niet had willen weten. Ze leert hier echter ook de onbehouwen Schot Hamish McCloud kennen…

Middagje op het strand
Alhoewel het boek heel keurig het vooropgezette plannetje volgt, zijn zowel schrijfstijl als plot spannend genoeg om de aandacht vast te houden. Het is zeker geen verheven literatuur, maar voor een middagje op het strand is het een aangenaam boek voor liefhebbers van dit genre. De ietwat overdreven elitaire houding van bepaalde familieleden kan wat gaan irriteren. Daarnaast is het begin van deze familieroman een beetje traag. Het lijkt lang te duren voordat het verhaal tempo en richting krijgt. Als het dat eenmaal heeft, gaat het leesplezier meteen omhoog en is het boek razendsnel uit.


Uitgever: Uitgeverij Boekerij ISBN: 978 90 225 4704 5 Pagina's: 350
Waardering: