CD: The Beach Boys - The Warmth of the Sun

Erik (getikte_rik)
De hoes met drie surfers op het strand, de titel van het album en de meeste titels van de tracklist: The Warmth of the Sun is op het eerste gezicht weer zo'n typische Beach Boys-plaat. Dat is weliswaar een goede eigenschap van een compilatie, maar wat voegt 'The Warmth of the Sun' feitelijk toe aan de vele andere 'Best Ofs' met nog overzichtelijkere namen als Greatest Hits volume 1, 2 en 3?


Eigen karakter
Naast het eindelijk door Brian Wilson afgeronde, legendarische 'Smile'-album, en de klassieker 'Pet Sounds' puilt de gemiddelde verkoopbak van de Californiërs inmiddels uit met albums waar de grootste hits in willekeurige volgorde op geperst zijn. Met wat strategische aankopen heb je met een album of drie hun grootste klassiekers wel in huis. Maar The Warmth of the Sun is duidelijk een compilatie met een eigen kleur, een eigen karakter.
Iedereen die meer dan gemiddeld bekend is met de Beach Boys weet namelijk dat er naast de allergrootste hits 'Surfin' USA', 'I Get Around' en het latere 'Kokomo' ook een meer experimentele kant van de heren bestaat, ontsproten uit het geniale brein van Brian Wilson.

Ander gezicht
Op dit album is ruimte gemaakt voor dat andere gezicht van de Beach Boys. De 28 tracks zijn hoogstpersoonlijk uitgekozen door de vier overgebleven groepsleden Al Jardine, Bruce Johnston, Mike Love en Brian Wilson. 'The Warmth of the Sun' opent aanvankelijk nog voorzichtig met 'All summer Long' dat met de opgewekte koortjes, de strakke ritmesectie en het rijke instrumentarium gelijk al vertrouwd klinkt. Ook opvolgers 'Catch a Wave' en 'Hawaii' klinken zonnig, al zijn het muzikaal gezien zeker niet de toppers van dit album. Gedateerde, wat oppervlakkige nummers uit hun allervroegste periode zoals '409', 'Little Honda' en 'It's OK' worden afgewisseld met opgewekte klassiekers als 'You're So Good To Me', 'Then I Kissed Her' en 'Break Away'.
De songs met meer diepgang als 'Don't Go Near The Water', 'Til I Die', 'Cool, Cool Water' en het beeldschone 'Forever' zijn op hun beurt weer afkomstig van prachtige Beach Boys- albums als Sunflower en Surf's Up. Alleen de cover van The Mamas and the Papas, 'California Dreamin', is in de gladde jaren '80-uitvoering (uiteraard met sax) wat misplaatst op het album, maar goed, daar is het een compilatie voor.

Onpeilbaar
'The Warmth of the Sun' is een degelijke compilatie voor al diegenen die nog niet al te bekend zijn met het wat minder zonovergoten werk van de strandjongens. 'Depth of the Sea' had dan misschien ook een betere titel geweest voor deze wat minder warme, onpeilbare zijde van de Beach Boys.


Label: Capitol Records Releasedatum: 22 mei 2007
Waardering: