DVD: Man of the Year

Lars (detulp050)
Eén van de belangrijkste ingrediënten van een succesvol politicus is diens mediaoptreden. Dat bleek al bij het eerste echte politieke debat op televisie in 1963 tussen John F. Kennedy en Richard Nixon. Kennedy kreeg de mensen op zijn hand door zijn charmante voorkomen, zijn zelfverzekerde blik in de camera en een beetje make-up. Nixon zweette als een otter, wist zich niet goed tot het publiek te richten en elk putje in zijn huid was zichtbaar. Het Amerikaanse televisiepubliek koos massaal voor Kennedy, terwijl radioluisteraars kozen voor Nixon. In Man of the Year zien we hoe Tom Dobbs (Robin Williams) zich kandidaat stelt voor het presidentschap; zijn boodschap is populair, maar vooral zijn voorkomen trekt de kiezers. Trekt hij kiezers door zijn programma, is het zijn vlotte babbel of zou er nog een andere invloed van buitenaf zijn? Man of the Year was niet in de bioscoop te zien, maar is nu alsnog op dvd verschenen.



Robin Williams speelt Tom Dobbs, een erg populaire presentator van een komische talkshow. Elke avond bespreekt hij met zijn publiek de politieke actualiteiten, waarbij hij het publiek erg op zijn hand heeft. De presidentsverkiezingen staan voor de deur en als Tom voor de zoveelste keer rake kritiek levert op de zittende politici, weet een man uit het publiek wel een oplossing: Dobbs for President! In eerste instantie reageert Tom er niet echt op, maar als het publiek zijn kandidaatsstelling steeds meer ziet zitten, besluit hij het erop te wagen. In dertien grote staten besluit Tom campagne te voeren. Hij neemt, in tegenstelling tot zijn publiek, zijn taak behoorlijk serieus en voert campagne door alle belangrijke punten aan de kaak te stellen. Hij doet dit echter niet met een komische ondertoon, zoals in zijn programma, waardoor zijn toeschouwers maar weinig interesse tonen. De knop moet om, weet ook zijn manager Paul Menken (Christopher Walken), en als komiek weet Tom pas echt kiezers aan zich te binden. Ondanks zijn grappige campagne zal hij nooit kunnen winnen van zijn concurrenten, totdat Eleanor Green (Laura Linney) ontdekt dat er een stomme fout in de software van de kiescomputers is geslopen. Tom wordt gekozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten; is er sprake van een computerfout of is het Amerikaanse volk geheel onverwacht gezwicht voor de charmes van de komiek?



Regisseur Barry Levinson is gefascineerd door de invloed van de media op het politieke steekspel. Al eerder, in 1997, maakte hij de film Wag the Dog, waarin politieke manipulatie in de media leidde tot publieke beeldvorming. In Man of the Year is de boodschap wat minder serieus en is er vooral veel ruimte voor het verhaal dat verteld wordt. Levinson heeft iets te veel op twee paarden gewed; door zowel een belangrijke rol te geven aan de komiek als aan de foutieve software, verliezen ze beide aan kracht. Alhoewel de hoofdpersoon in de film een komiek is, valt er in de film zelf maar weinig te lachen. Daarvoor heeft Levinson zich veel te veel gestort op de boodschap. Toch is Man of the Year onderhoudend, al kun je sommige ontwikkelingen in het verhaal al mijlenver aan zien komen. Robin Williams speelt een behoorlijke rol, vooral omdat Tom Dobbs lijkt aan te sluiten op het karakter van Williams.



Alhoewel Man of the Year niet in de bioscoop te zien was, vindt Dutch Filmworks de film blijkbaar interessant genoeg voor een uitgebreide release. In een mooie digipack (met een kartonnen sleeve) zitten namelijk maar liefst twee dvd's. Puur een marketingtruc, want de eerste disk bevat alleen de film (111 minuten). De tweede schijf bevat 'slechts' 43 minuten aan extra materiaal. Dat had natuurlijk allemaal makkelijk op één disk gepast, zeker omdat de extra's niet echt de moeite waard zijn. Alleen de interviews geven nog een paar interessante quotes, maar voor de rest is het vrij matig.

Man of the Year is een matige satire over media, politiek en stemmachines. Regisseur Levinson heeft weinig risico's genomen, waardoor het geheel soms wat gezapig overkomt. Man of the Year is geen echte komedie, zoals we dat gewend zijn van Robin Williams, maar zweeft tussen allerlei genres in. De release op dvd is op zich vrij aardig, maar de tweede disk is pure marketing.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 22 juli 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: