CD: Divine Heresy - Bleed the Fifth!

Rick (Toffe_Ellende)
Het heeft even geduurd voor Dino Cazares met een nieuwe band op de proppen is gekomen. De kogelronde ex-gitarist van Fear Factory moet een tijdje goed ziek zijn geweest van het feit dat zijn band gekaapt is door Christian Olde Wolbers en een niet onaardige doorstart beleefde zonder hem. Twee jaar terug hoorden we voor het laatst van de Amerikaan toen hij een bijdrage leverde aan het Roadrunner United-project. Divine Heresy is de naam van zijn nieuwe band waarmee keihard probeert terug te slaan.



Bruter bruutst
Zou Dino Cazares ooit lieve luisterliedjes kunnen schrijven? Of moet de vraag zijn, is dat überhaupt belangrijk? Wie Bleed The Fifth! beluistert moet concluderen dat Dino Cazares pissed off is. Bij Fear Factory perste hij de meest vernietigende riffs uit zijn gitaar, bij Divine Heresy hanteert hij zijn gitaar wederom als een bruut precisie-instrument. De stijl kan omschreven worden als melodieuze deathmetal met een industrieel randje. Denk aan Slipknot en Fear Factory maar ook aan Pantera ten tijden van The Great Southern Trendkill. Dat komt voornamelijk door de zang van Tommy Vent die verdacht veel weg heeft van Phil Anselmo. Verschil is dat Vent clean zijn mannetje beter staat dan Anselmo vandaag de dag. Zijn zuivere zang vormt de basis voor de meer melodieuze kant van de band die met name tijdens de refreinen van 'Failed Creation' en 'Rise of the Scorned' te horen is. Soms klinkt hij als een post-grunge zanger ('Closure') terwijl hij op andere momenten zijn longen uit zijn lijf schreeuwt. Een ware aanwinst voor de metal als je het mij vraagt.

Opvallend is dat Dino Cazares er hier en daar een gitaarsolo uitkrijgt, iets dat hij bij Fear Factory weigerde te doen. Het lijkt een meer veelzijdige gitarist te zijn geworden. Dit album, dat geproduceerd is door Logan Mader (ex-Machine Head, ex-Soulfly), is dat ook te noemen. De bruutheid zal bij de eerste luisterbeurten het meest in het oog springen, wie echter doorzet hoort tussen de blastbeats en killerriffs meer dan een gemiddelde metalcoreband. De jongens en meisjes in de moshpit hebben er weer een nieuwe band bij!

Divine Heresy MySpace


Label: Roadrunner Releasedatum: 27 augustus 2007
Waardering: