CD: Putumayo - World Hits

Chantal (rocha01)
Met de release van de cd World Hits heeft Putumayo weer een album op de markt gebracht dat de luisteraar doet kennismaken met wereldmuziek. Op dit moment is dat een muziekgenre dat enorm in opkomst is. De muziekliefhebber wil niets liever dan de wereld zien en horen samenkomen op één cd. Hij wil meegenomen worden langs de diverse landen en muziekstijlen, maar dan wel vanuit zijn luie stoel of vanuit zijn auto. World Hits heeft dit in zich, al is het geen album met 'nieuwe' nummers. De songs zijn allemaal bestempeld als hits in hun eigen tijd en daarmee hebben we een verzamel-cd met leuke, herkenbare, vrolijke meezingers (daar waar je de teksten kent dan wel te verstaan).

Herkenning
Bij het eerste nummer van de cd merk je als luisteraar al meteen dat je te maken hebt met bekende songs en dat dit een album is om lekker 'mee te zingen en swingen'. (You Gotta Walk) Don't Look Back van Peter Tosh met Mick Jagger is daarvoor een heel goed begin. Je voelt het relaxte ritme van de Jamaicaanse bevolking en na enkele maten bemerk je opeens dat je helemaal 'at ease' aan het meedeinen bent. Je waant je aan een bar op het strand met een Tom Cruise-Cocktail-movie-achtige setting. Een heerlijke start moet natuurlijk wel navolging krijgen. Dat is Putumayo zeker gelukt. Via Youssou N'Dours 7 Seconds kom je langs nummers als de alom bekende Lambada van Kaoma. Het nummer Scatterlings of Africa van Johnny Clegg is een voorbeeld van een, misschien, wat minder bekende song, maar zeker eentje die op zo'n verzamelalbum niet mag ontbreken. De cd wordt afgesloten met Bamboleo van The Gipsy Kings. Al swingend verlaat je hiermee als luisteraar je tour langs vooral Zuid-Amerikaanse muziekstijlen (maar ook landen als Kameroen, Frankrijk en Afrika zijn vertegenwoordigd). De cd is er eentje die je als wereldmuziekliefhebber goed kunt toevoegen aan je collectie. Het is geen vernieuwend album, omdat het hier natuurlijk gaat om een verzameling van al reeds eerder bewezen succesvolle songs. Toch is het wel eens lekker dat een cd al deze toppers voor je bevat. Het bespaart je wat dj-werk, doordat je nu alles op één schijfje hebt staan en het niet zelf van elf verschillende cd's af hoeft te halen. Een waardig driesterrenalbum is het zeker.

Steun
Een nobele zaak bij de verkoop van deze cd is dat een gedeelte van de opbrengst ten goede komt aan www.worldlearning.org/. Dit is altijd een mooi gebaar en maakt dat de wereld een beetje beter wordt. Helpen daar waar mogelijk is een goede zaak, en dat terwijl je als luisteraar met de aankoop van dit album ook gewoon nog eens een lekkere cd in huis hebt gehaald.


Label Putumayo World Music Datum: 28 augustus 2007 Waardering: