CD: Prince - Planet Earth

Joost Melis (Pink_Floyd)
Toch een leuke stunt, je nieuwe cd gratis bij een krant verstrekken. Prince presteerde het half juli om 2,9 miljoen exemplaren beschikbaar te stellen bij aankoop van 'The Mail on Sunday'. Jammer dat deze stunt zich beperkte tot Engeland en we in Nederland geen Planet Earth in combinatie met de Volkskrant kregen. Hier zul je toch wat meer zuurverdiende euro's moeten spenderen om het nieuwe muzikale schijfje van Prince te bemachtigen. Is het de moeite om je euro's hier aan uit te geven?



Gitaar
De teaser-single 'Guitar' nam je mee naar de meest succesvolle tijden van Prince. De tijden waarin hij nog redelijk vaak hoog in de hitlijsten terug te vinden was, tijden waarin ook de gitaar nog in het middelpunt stond. Het is een ongelooflijk aanstekelijke track gebouwd rondom een imposante gitaarriff. Ook het openingsnummer en tevens titeltrack van het album bevat een heerlijk uitgerekte gitaarsolo in de laatste minuut. Vergezeld van het uitbundige geschreeuw van Prince zorgt het voor een stollend einde van een toch wel sereen begin. De track start met een onthaastend pianoloopje en het instrumentarium groeit vervolgens met de minuut alvorens de staart tot een eruptie van snerpende gitaar en geschreeuw komt.


Het derde nummer valt terug op een ingetogen jazzy soulgeluid en bij 'The One U Wanna C' komt de funky Prince weer om de hoek kijken. Hij komt ditmaal niet alleen, want zelfs Wendy en Lisa zijn weer van de partij. Op het funk-hoogtepunt 'Chelsea Rodgers' blaast Maceo Parker de opbeurende en dansbare noten uit je speakers en is de samenzang weer helemaal terug. Tijden lijken even terug te gaan naar 'Purple Rain' als je de eerste gitaaraanslag van 'Lion Of Judah' hoort. Het nummer is geen kaskraker maar heeft wel nog een residuen van het gevoel van de succesvolle hitsingle 'Purple Rain' in zich.
'Planet Earth' is een verzameling van invloeden die variëren van rock, funk, soul, jazz en blues, maar overal is de hand van de meester hoorbaar. Prince blijft Prince en ook al is dit album weer geen tijdloze knaller het is toch weer de moeite waard, zeker voor de Prince-liefhebbers. Conclusie: krap vier sterren.


Label Columbia Datum: 17 juli 2007 Waardering: