CD: Gossip - Standing in the way of control

Phedre77
Een niet al te smakelijk voorkantje 'siert' de cd-hoes van het vierde album van de Amerikaanse band Gossip. Zangeres Beth Ditto laat vol overgave haar mollige armpjes zien, ongeschoren oksels en een stukje van haar omvangrijke, in tubetop gestoken lijf. In een amateuristische photoshop-actie zijn de andere twee bandleden (drummer Hannah Billie) en gitarist (Nathan/Brace Paine) bijgeplakt. Gelukkig heeft iemand de band- en cdtitel er snel even bijgeschreven in een apart, onleesbaar handschriftje. Zangeres Beth heeft wel plezier in haar imago. Ze laat zichzelf graag zien en gooit fanatiek wilde statements in het rond. Na al die negativiteit moet ik wel zeggen: de cd is erg leuk…

Enorme strot
De minimalistische garagerock die dit trio maakt, doet soms wat armoedig aan. Er is niet veel meer te horen dan de stem van Beth, wat erg vette drums en een dapper gitaartje. Dat dit wel werkt bij Gossip is onder andere te danken aan Beths dijk van een stem. Ze schreeuwt je haar teksten toe, maar kan ook een ballad tussendoor prima brengen. Af en toe doet ze me denken aan Chi Coltrane, die een enorme strot open kon trekken. Vergeleken met Coltrane houdt Beth het nog best rustig. Toch laat ze in 'Fire with fire' zien dat ze in dat tubetopje flinke longen herbergt (en andere flinke zaken). De single 'Standing in the way of control' begint erg swingend en is een lekker verslavend nummer. Dit nummer is vreselijk dansbaar en leuk. De sounds van Gossip doen soms wat agressief en aanvallend aan, geheel in lijn met hun imago. De brute drums zullen daaraan zeker bijdragen. Niet alleen de stem van Beth is verantwoordelijk voor dit geslaagde album. De tien nummers zitten lekker in elkaar en hebben een eigen identiteit, waarbij ze toch allemaal als Gossip klinken.

Tijdloos
Na het wat mindere 'Jealous girls' komt de mooie ballad 'Coal to Diamonds'. Gossip haalt haar inspiratie uit zo'n beetje alle decennia van de 20e eeuw. Ze klinken dan ook zowel tijdloos als erg gedateerd, op een positieve manier. In het ritmische 'Eyes open' word je geleid door een dreunende, bijna militaire drum. Het daaropvolgende 'Yr mangled heart' heeft een geweldig refrein, waar alweer niet bij stil te zitten is. Zo nu en dan klinkt Gossip een beetje als Moloko, met dat dwingende en hoekige ritme. Voor de afwisseling komen we weer een zwakker nummer tegen: 'Holy water', dat wat psychedelisch aandoet. 'Keeping you alive' schroeft daarna echter weer het tempo omhoog, met een vrij moralistische tekst. De cd sluit af met 'Dark lines', alweer wat psychedelisch, met een omgevormd stemgeluid en een leidende bas. Gossip is een bandje dat gehaat en vereerd zal worden. Het album bevat zeker wel mindere nummers, maar het geluid is zo verfrissend, uniek en lekker, dat ik op een positief oordeel voor Gossip eindig: vier sterren.


Label: Back Yard Recordings Releasedatum: 25 juni 2007
Waardering: