CD: Putumayo - Latin Jazz

Chantal (rocha01)
Met zonnig klinkende Latijnse namen als Poncho Sanchez, Tito Puente, Chico Alvarez en Hilton Ruiz kun je niets anders verwachten dan een cd die je helemaal in Latijnse sferen zal brengen en je zonnige kant naar boven zal laten komen. Een cd die dus helemaal bij de tijd van het jaar past en de release in juni is dan ook erg goed gepland. Putumayo World Music heeft een tiental nummers verzameld, die stuk voor stuk een combinatie zijn van Afro-Cubaanse rhythmmuziek en Jazz. Dit zorgt voor erg levendige cd.

De eerste klanken beloven meteen al een zinderende ervaring. Vooral de meeslepende percussiepartijen maken dat je als luisteraar je voeten niet stil kunt houden. En niet alleen de voeten nemen het ritme over, het hele lichaam krijgt de impuls om vooral lekker te bewegen - dat wat men in Latijns Amerika zo goed kan. Beweging is dan ook een kernwoord dat deze cd met zijn verscheidenheid aan muzikanten oproept. In elk nummer zit een dermate pakkend ritme dat het je totaal in andere sferen brengt. Zelfs het bekende Summertime wordt in dit 'nieuwe' jasje een hele andere beleving. De percussie wordt aangevuld met een aantal zeer goede trompetpartijen zoals we die kennen van de Amerikaanse Jazzmuziek. De combinatie die het vervolgens maakt met de Latijnse invloeden, brengen een geheel nieuwe stijl tot leven: Latin Jazz.


Poncho Sanchez


Putumayo World Music
Putumayo World Music werd in 1993 opgericht met als hoofddoel het aan de man brengen van wereldmuziek. Het label is voorgekomen uit het kledingmerk Putumayo. Het motto van het bedrijf is 'guaranteed to make you feel good!' Voor het ontwerpen van de covers nemen ze steevast Nicola Heindl in de arm. Haar kleurrijke tekeningen sieren de hoesjes en passen helemaal in de stijl die het label wil uitdragen. Het heeft zelfs een afdeling die zich speciaal bezig houdt met wereldmuziek voor kinderen. Wat is er mooier dan het opgroeien met muziek, moeten ze gedacht hebben. Muziek verrijkt immers een mensenleven. Voor de liefhebber die wat meer wil weten over Putumayo World Music : www.putumayo.com/.

Zonnig, zelfs op donkere dagen
De cd weet een aantal doelen met elkaar te combineren. Het laat de luisteraar kennismaken met wereldmuziek, in dit geval Latijnse Jazz. Daarnaast zorgt het ervoor dat je, zelfs op donkere, regenachtige dagen, je helemaal zonnig kunt voelen zodra de klanken van deze muziek uit je speakers knallen. Er zijn eigenlijk maar een paar woorden die de cd kort zouden kunnen omschrijven: zonnig - sprankelend - verfrissend. En is dat niet precies wat je als luisteraar graag ervaart?


Label: Putumayo World Music Releasedatum: 27 juni 2007
Waardering: