DVD: Nobelity

Chantal (rocha01)
Als vader van twee dochters raakt Turk Pipkin geïntrigeerd door de wereld en wat er van de aarde moet worden. Is er nog hoop voor latere generaties? En hoe kunnen wij vandaag de dag zorgen dat er nog een leefbare wereld is voor die komende generaties? Het zijn juist die vragen die ertoe hebben geleid dat Pipkin deze documentaire heeft gemaakt. Hij sprak met enkele 'groten' der aarde; stuk voor stuk Nobelprijswinnaars, maar bovenal mensen die de wereld een stukje beter willen maken. Samen met hen brengt hij enkele problemen ter sprake en hoort hij hoe deze Nobelprijswinnaars hier oplossingen voor hebben bedacht.

Thematische indeling
De dvd is opgezet aan de hand van enkele kernwoorden. Deze vormen steeds het begin van een hoofdstuk. Dit maakt het erg overzichtelijk om te kijken. Je kunt op deze manier ook makkelijk bepaalde stukken terugvinden als je die nog eens wilt bekijken. Thema's als 'reason', 'disparities', 'change' en als afsluiter 'love' delen de documentaire in logische stukken en zorgen dat het geheel goed te verhapstukken is. Per thema komt er over het algemeen één van de Nobelprijswinnaars aan het woord, al dan niet in interviewstijl met Pipkin. Namen als Wangaari Maathai (Prijs voor de vrede 2004), Steve Weinberg (Prijs voor natuurkunde 1979, Jody Williams (Prijs voor de vrede 1997) en Desmond Tutu (Prijs voor de vrede 1984) dragen bij aan het succes. Elk hebben zij zo hun visie en oplossingen voor de wereldproblemen als honger, oorlog, armoede en ongelijkheid.

Er zit een kleine overlap in met een dvd die op dit moment 'hot' is, te weten An Inconvenient Truth. Echter, [i][Nobelity[/i ]beslaat een breder gebied wat betreft wereldproblemen dan de documentaire van Al Gore; deze beperkt zich tot het klimaat.



Muziek
De muziek die op de achtergrond is gebruikt, maakt de dvd af. De songs zijn duidelijk op hun inhoud gekozen en tekstueel sluiten ze zeer goed aan bij de intentie van deze dvd. Songs met als titel 'World exploded into love', 'Honeybomb' en 'Love cannot be broken' spreken voor zich. Het zijn stuk voor stuk ook mooie nummers om naar te luisteren. Pipkin is er bij de keuze in geslaagd om beelden en muziek zo te combineren dat ze elkaar versterken en daarmee het geheel naar een hoger niveau tillen.

Moralistisch is het misschien allemaal wel, maar als niemand erover praat, weet je zeker dat er niets aan gedaan wordt. Het is dan ook goed om de mensen te blijven prikkelen met deze beelden en vooral aan het denken te zetten over de wereld waarin zij leven. Een wereld die we moeten proberen te behouden voor alle generaties die na ons komen, maar ook leefbaar moeten houden voor onszelf. Liefdevol met elkaar omgaan is daarin een kernwaarde, zo brengt Pipkin aan het eind duidelijk naar voren.



Wil je meer weten over het project: www.nobelitythemovie.com/


Label: Video/FilmExpress BV Releasedatum: 31 juli 2007
Waardering film: