CD: Guster - Ganging Up On The Sun

Eline (Numbie)
Met Ganging Up On The Sun levert Guster, Boston VS, alweer hun vijfde studioalbum af. Al sinds 1994 maken de heren mooie popliedjes, en na Keep It Together uit 2003 leek de band echt door te gaan breken. In dat jaar speelden ze dan ook in de voorprogramma's van John Mayer en Maroon5. Een band die afstevent op 'de grote doorbraak'. Maar of die na Ganging Up On The Sun gaat komen is nog maar de vraag.



Singles
De eerste single van het album was "One Man Wrecking Machine". Deze deed het in de VS redelijk goed, en staat momenteel ook op de soundtrack van de film 'Disturbia'. Net zo populair was de tweede single "Satellite": deze werd door indieliefhebbers wereldwijd binnengehaald. De single kreeg veel airplay, vooral in en rondom hometown Boston natuurlijk, maar kwam niet in de nationale hitlijsten terecht. Zelfs de zeer toegewijde fanbase, de Gusterrhoids, konden hier weinig aan veranderen.

Sixties
Guster haalt erg veel invloeden uit de jaren zestig folk/rock trend. Je hoort in hoge mate de warme en harmonieuze melodieën terug van bands als The Mamas And The Papas en Fleetwood Mac, met hier en daar zelfs een beetje van The Rolling Stones. Dit maakt hun geluid in zeker opzicht verre van origineel; The Magic Numbers en singer-songerwriter Ben Kweller varen deze dagen in hetzelfde bootje mee. Guster is echter één van de weinige acts die dit lijken te perfectioneren. Inclusief de tweestemmige koortjes en vintage-gitaar riedeltjes lijken ze zo uit de sixties te zijn gestapt. Neem bijvoorbeeld "The New Underground"; het is één van die songs waarbij je duidelijk de invloed van The Rolling Stones hoort. Het nummer klinkt erg catchy, kent een typerende gitaarlijn en is een echte meezinger.



Generatiegenoten
Maar, de band lijkt ook zeker goed te luisteren naar de generatiegenoten van Radiohead. Zowel de openingstrack "Lighting Rod" als "The Beginning Of The End" hebben allebei dat gedesoriënteerde die Yorke's songs zo typerend maken. Daarnaast had "Empire State" zo op het laatste album van Snow Patrol gekund. Ryan Millers stem lijkt te zijn gemaakt om dit soort liedjes te zingen. Hij klinkt ten alle tijden kalm, niet te geforceerd, en gaat op geen enkel moment vervelen. Alle liedjes liggen makkelijk in het gehoor en zullen fans van bands als The Fray en Ghosts zeker aanspreken.

(Die-hard) Fans
Ganging Up On The Sun zal de Gusterrhoids zeker niet teleurstellen en er zullen ongetwijfeld meer fans bijkomen. Een echte doorbreekplaat is het jammer genoeg niet geworden: daarvoor staan er domweg te weinig nummers op met hitpotentie. Je zou je kunnen afvragen of een indieband als Guster dat wel zou moeten willen. Eigenlijk is het ook wel best zo. Laat deze band maar fijn mooie popliedjes blijven schrijven.


Label: Rough Trade Releasedatum: 22 juni 2007
Waardering: