DVD: Fearless

Phedre77
Jet Li is al jaren één van de bekendste martial arts-filmsterren van Hollywood. Hij heeft nu genoeg invloed en macht om de beste rollen te kiezen en hoeft niet meer slechts een Aziatische vechtersbaas zonder tekst te spelen. Alhoewel hij dat natuurlijk ook geweldig kan (zie Lethal Weapon 4). Fearless of ook wel Huo Yuanjia is een film in de traditie van Hero, House of Flying Daggers en Crouching Tiger, Hidden Dragon. De zwaartekracht werkt dus niet naar behoren en de gevechten zijn weergaloos. Fearless is wel vrij sober qua kleur en set. Zoals veel van deze films zit ook hier een lekkere moraal in, maar die wordt zo mooi evenwichtig gebracht dat het helemaal niet stoort. Jet Li heeft wel aangegeven dat dit voorlopig zijn laatste martial arts film gaat worden en dat hij zich wil gaan concentreren op andere dingen, zoals een documentaire over boeddhisme. Laten we hopen dat hij van gedachten verandert.

Dramatisch
Jet Li speelt de rol van Huo Yuanjia, een astmatisch zoontje van een wushu-meester, die dolgraag net zo goed wil leren vechten als zijn vader. Door zijn zwakke gezondheid staat zijn vader hem dat helaas niet toe. Na de dood van zijn vader gaat hij enorm hard trainen om het doel te behalen waar zijn vader te zacht voor was: kampioen worden van de regio Tianjin. Eenmaal volwassen is Huo een arrogante vechtersbaas, die vooral veel geeft om zijn populariteit en de overwinningsfeestjes. Om kampioen van Tianjin te worden moet hij nog één meester verslaan, meester Chin. Dit gevecht eindigt dramatisch in winst voor Huo, maar met de dood van Chin. Chins stiefzoon moordt daarop Huo's familie uit. Overmand door verdriet en wanhoop verdwijnt Huo uit Tianjin. Hij zwerft jaren rond, totdat hij in slechte gezondheid gevonden wordt door een volkje van simpele boeren. Hij wordt opgenomen in hun midden en vindt zichzelf terug. Hij krijgt nog een mooie les over de negatieve gevolgen van competitiedrang, waarna hij terugkeert naar zijn woonplaats. Daar ziet hij dat Tianjin enorm veranderd is door inmenging van het Westen. In een poging om de Aziatische denkwijze te verdedigen en promoten, doet hij mee aan een internationaal gevecht, dat alweer een dramatische afloop kent.

Innerlijke strijd
Dit waargebeurde verhaal draagt heel wat moraal met zich mee. Het is allemaal erg mooi in beeld gebracht, waardoor het volledig geloofwaardig is en zeker niet te zoetsappig. Jet Li is een fenomenale martial arts kunstenaar, maar laat hier ook een sterk staaltje acteerkunst zien. Hij sleept je mee in zijn innerlijke strijd en laat je walgen met zijn foute gedrag in het eerste deel van de film. Toch slik je zijn edelmoedige keuzes op het einde ook voor waar. Naast de uitgebreide en mooi gechoreografeerde gevechten bevat de film humor en een pracht van een verhaal, dat zelfs bij een tweede keer kijken niet verveelt. Een absolute aanrader voor de liefhebber van martial arts films.


Label: Focus Features Releasedatum: 30 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra’s: n.v.t.