DVD: D-Day to Berlin

Hans-Robert (Adagio)
De documentaire D-Day to Berlin werd gemaakt ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de landingen in Normandië. De dvd-box bestaat uit drie dvd's en beschrijft de opmerkelijke opmars van de geallieerden, van de stranden in Frankrijk tot hun uiteindelijke overwinning in Duitsland elf maanden later. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel oude bestaande beelden als nieuwe actiescènes met verschillende acteurs.



Invalshoek
De documentaire richt zich vooral op de conflicten tussen de Amerikaanse opperbevelhebber Dwight D. "Ike" Eisenhower en veldmaarschalk Bernard "Monty" Montgomery. Ook politieke en persoonlijke redenen die aan bepaalde beslissingen ten grondslag lagen, worden uitgelegd. Tot slot komen gedurende de docu nog enkele stafleden aan het woord. Dit levert een opvallende invalshoek voor het inmiddels bekende D-Dayverhaal op.

De geschiedenis wordt verder verteld aan de hand van de verschillende getuigenissen van mensen die er zelf bij waren. Er komen voornamelijk Britse en Amerikaanse veteranen aan bod, al laat men ook enkele Duitsers en zelfs een Nederlandse dame het woord voeren. De interviews bieden prima ondersteuning aan de vele schitterende beelden die voorbij komen.

Hoogwaardig
De letters BBC prijken trots in de rechterbovenhoek van de cover. BBC-documentaires staan bekend om hun hoge kwaliteit. Deze box is daar een goed voorbeeld van. De 'nieuwe' scènes met acteurs zien er prima uit. Daarnaast wordt er goed geacteerd. Veel authentiek archiefmateriaal is van een kleurtje voorzien: dit maakt de beelden erg sprekend en prettig om naar te kijken. Het commentaar bij de driedelige documentaire is tot slot ingesproken door Sean Bean.

Al met al is D-Day to Berlin een hoogwaardig eerbetoon aan de vele dapperen die een rol speelden in het definitieve West-Europese hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog. Het commentaar, de interviews en de vele scènes met acteurs zijn verfrissend en houden de twee-en-een-half uur durende documentaire constant interessant. Ik vraag me wel af: waarom moet alles op drie dvd's? Was één dvd niet voldoende geweest? Ach, het levert in ieder geval wel een mooie box op, een box die voor nog geen twee tientjes in de winkels is te vinden.


Label: Just Entertainment Releasedatum: 10 april 2007 Kijkwijzer: n.v.t.
Waardering: