Boek: Loung Ung - Het kind dat ik was

Chantal (rocha01)
In 1980 vluchtte Loung Ung, toen tien jaar en kind uit een gezin met zeven kinderen, vanuit Cambodja naar de Verenigde Staten om daar een nieuw leven op te bouwen. Samen met haar oudste broer en diens vrouw hoopte zij op een beter leven, nadat in Cambodja haar ouders en twee van haar zusjes zijn vermoord door de Rode Khmer. Een ervaring die je als tienjarige nooit meer zult vergeten en die je vormt voor het leven. Over deze eerste jaren schreef Loung al eerder een boek.

Zoektocht
Inmiddels woont Loung al vijftien jaar in Amerika en gaat ze voor het eerst terug naar het land waar zij de eerste tien jaar van haar leven doorbracht. Tien jaar die heel bepalend zijn geweest voor haar latere leven door alles wat er in die jaren gebeurd is. Met haar reis naar haar geboorteland hoopt ze haar drie jaar oudere zus Chou te vinden. Als ze aankomt in Cambodja blijkt het verschil met Amerika wel heel erg groot te zijn. Loung leeft een gelukkig leven, weliswaar met traumatische herinneringen, in het rijke Westen. Haar zus daarentegen moet zich zien te redden in een land dat vol landmijnen ligt. Onbewust geeft dit haar een schuldgevoel over haar eigen goede leven.

De gesprekken die Loung met haar zus heeft, zijn aangrijpend. Beiden proberen ze duidelijk te maken hoe hun leven er nu uitziet en hieruit blijkt eens te meer hoe verschillend hun werelden zijn; het rijke Westen versus het door oorlog verwoeste Cambodja. De verhalen vormen tezamen een indrukwekkend relaas dat duidelijk maakt wat oorlog met een gezin doet. Het is in ons rijke leventje vaak moeilijk voor te stellen wat de impact van zoiets is... dit boek maakt dat pijnlijk duidelijk. Het boek is aangrijpend het pakt je en blijft je nog lang bij. Met dit tweede boek is het verleden van Loung Ung als een erfenis opgetekend; het zou voor ons rijke westerlingen als een goede 'eye-opener' kunnen werken om in te zien hoe goed wij het hier eigenlijk hebben, ondanks al ons geklaag.

Putten uit ervaring
Loung Ung (Pnomh Penh, 1970), de schrijfster van het boek Het kind dat ik was, is van Chinees-Cambodjaanse afkomst. Een groot deel van haar familie werd tijdens de oorlog vermoord door de Rode Khmer. Vandaag de dag woont Ung in de Verenigde Staten. Ze is schrijfster en is daarnaast ook woordvoerder voor de Campaign for a Landmine Free World. Haar eerste boek Eerst doodden ze mijn vader verscheen in meer dan tien landen en dat zal met dit tweede boek ook niet anders gaan. Het zijn indringende werken die een breed publiek dienen, overal ter wereld.


Loung Ung



Uitgever: Ambo Anthos Uitgevers ISBN: 9789069748610 Pagina's: 320
Waardering: