Boek: Hugleikur Dagsson - Should you be laughing at this?

Patrick (maduropa)
Subheader"Should you be laughing at this?" is een klein cartoonboek met op iedere pagina een kleine cartoon. De thema's hiervan verschillen per pagina. Het gaat daarbij geregeld over bijvoorbeeld incest, moord, verkrachting en zelfs over zelfmoord. Allemaal thema's die waarschijnlijk alleen door een zieke geest verzonnen kunnen worden. En misschien moet je zelf ook redelijk ziek zijn om ze te bekijken? In de tijd van bijvoorbeeld de "Happy tree friends" en de vele sick and twisted internetanimaties is het dus goed mogelijk dat je in dit straatje past en de cartoons zonder problemen kunt gaan lezen.

Zwart als de nacht
Hugleikur Dagsson, ook wel bekend als Hully, is iemand die eigenlijk nooit echt heeft leren tekenen. Maar dat heeft hem niet tegengehouden om tijdens de donkere en lange IJslandse nachten zijn eigen cartoons te tekenen. Gedeeltelijk geïnspireerd door "Mad Magazine" tekende hij kleine situaties met een in de meeste gevallen uitzonderlijke tekst. De cartoons in dit boekje verschenen in IJsland eerst in drie afzonderlijke delen. Nu, voor het publiek buiten IJsland, zijn deze drie boekjes gebundeld zodat de rest van de wereld ook kennis kan maken met de zwarte, zeer zeer zwarte, IJslandse humor.

Subheader

Geschokt?
Cartoons hebben een lange historie. Eén van de eerste tijdschriften die er een gewoonte van maakte om cartoons te plaatsen was "The New Yorker". Met een meer satirische aard verschenen ze o.a. in "Mad Magazine". Ook in de meeste kranten verschijnen cartoons en een enkele keer veroorzaakt een cartoon een complete rel. De cartoons van Hully zijn in ieder geval leuk, raak en hard in al hun simpelheid. Mogelijk dat die simpelheid van het tekenwerk er velen toe zal brengen om uit te roepen dat ze zelf of hun kleine broertje beter kunnen tekenen. Voor die mensen is slechts één antwoord mogelijk. 'Waarom heb je dat dan niet gedaan'. Hully deed het wel en heeft nu in IJsland veel succes. En wie weet binnenkort ook in de rest van de wereld. Iets wat overigens helemaal past in dit boekje is het voorwoord, geschreven door een elektricien.

Uitgever: Penguin Books Benelux ISBN: 9780718152208 Pagina's: 192
Waardering: