CD: Tom Helsen - Hilite Hotel

Joost Melis (Pink_Floyd)
Belgische muzikanten en de Humo Rock-Rally lijken vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste grote namen van onze zuiderburen hebben dan ook een podiumplaats van deze competitie op hun naam staan. Zo ook Tom Helsen, die met een tweede plaats in 1996 zijn naam op de kaart zette. Een muzikaal broekie was het toen nog eigenlijk, die met een paar sterke nummers en een inventieve cover van dEUS' Hotellounge hoge ogen gooide. Inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder en brengt hij zijn vierde album uit: Hilite Hotel.


In de loop der jaren heeft Helsen naar eigen zeggen beter leren liedjes schrijven, structuren werden belangrijker en ook het 'less is more' principe werd enkele malen uit de kast gehaald. Leermeester Joost Zweegers van Novastar is hier onder andere debet aan. Het saillante detail is dat hetzelfde Novastar in 1996 de beker voor Helsen zijn neus weggreep op de Humo Rock-Rally. Maar Helsen lijkt geluisterd te hebben naar zijn toenmalige rivaal. Hilite Hotel refereert namelijk nogal vaak aan het typische Novastar-geluid. De stem, de piano, de structuur en de sfeer lijken vaak uit een kruisbestuiving met Zweegers-bloemen te komen. Dit concept levert echter wel lekkere popliedjes op met her en der een verscholen melancholisch randje.


Het album begint rustig met het smeuïge 'Slow Me', voorzien van een futuristisch synthesizertje. Het vervolg 'Sleepless Nights' is wat kaal en saai en het 'less is more' principe werkt hier duidelijk averechts. Met 'Easy' en de hitsingle 'Sun In Her Eyes' pakt Helsen de goede draad weer op. Mooie popnummers met een licht dramatisch tintje à la Novastar en Kubb. Het titelnummer 'Hilite Hotel' lijkt door het langzame verloop en het dromerige muziekdoos effect zelfs even op Ben Christophers. Het leeuwendeel van de plaat verloopt in dit rustige tempo, alleen 'Sun In Her Eyes' ligt een tempootje hoger en springt er hierdoor ook meteen uit.
De limited edition van dit album voorziet je nog van een extra schijfje met daarop de video van 'Sun In Her Eyes' en enkele akoestische tracks.
Hilite Hotel is een lekker melancholisch popalbum dat helaas maar net boven de 30 minuten klokt, maar toch genoeg inhoud heeft om te kunnen bekoren. Alleen zal Helsen volgende keer moeten oppassen dat hij niet te veel van hetzelfde laat horen.


Label MTC Records Datum: 10 mei 2007
Waardering: