DVD: Visions of War

Hans-Robert (Adagio)
Visions of War is een serie documentaires die bestaat uit vier delen: Artillery - The Gods of War, Blitzkrieg, The Story of Adolf Hitler en The World in Flames. De serie gaat voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog, al komt in het artilleriedeel ook de Eerste Wereldoorlog aan bod.


Kwaliteit
De dvd-box ziet er goed verzorgd uit. Op het eerste gezicht lijkt de box met de vier delen één geheel te vormen. Tijdens het kijken kreeg ik echter toch meer het idee dat de vier docmentaires onder de titel Visions of War min of meer samengevoegd zijn. Er is af en toe overlap tussen de verschillende docu's en ook de kwaliteit wisselt enigszins, al is deze nergens onder de maat.

Er wordt gebruik gemaakt van veel authentieke filmbeelden en afbeeldingen, waaronder een aantal opnames van bijvoorbeeld Adolf Hitler die mij nog onbekend waren. De voice-over is prettig om naar te luisteren, al is deze niet altijd even objectief. Dit laatste is bij vlagen vervelend, zeker bij kwalitatief verder goede documentaires.

Detail
Alle series nemen de tijd om veel details te behandelen. Zo gaat de docu Blitzkrieg bijvoorbeeld uitgebreid in op de aanpak van de verschillende invallen in Europese landen. Voor de casual Discovery-kijker zal deze docu misschien iets te langdradig zijn, maar voor de geïnteresseerde is het interessant kijk- en luistervoer. Waar nodig wordt gebruik gemaakt van verhelderende animaties om het een en ander duidelijk te maken.

De dvd-box heeft ook nog enkele zwakke punten. Naast de eerder genoemde overlap en het feit dat de box niet zo samenhangend is als de verpakking lijkt te beloven, is het vooral opvallend dat de titels van de documentaires op de box en covers soms afwijken van de titels op het scherm. Daarnaast valt vooral Artillery - The Gods of War in negatieve zin op. Deze docu is met 55 minuten het kortst en het minst samenhangend. Het belooft in te gaan op de evolutie van artillerie gedurende de wereldoorlogen, maar behandelt ondertussen ook nog dingen als de Blitzkrieg en de Duitse politiek.

Die-hard
Met 495 minuten aan beeld- en geluidmateriaal - da's een kleine acht-en-een-half uur - hoef je je met Visions of War voorlopig niet te vervelen. Door de vele details is deze box niet alleen interessant voor de gemiddelde geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor de die-hard kenners. De adviesprijs van 26,99 euro is een mooie prijs voor het geheel, al kun je de box in de winkel waarschijnlijk wel voor minder vinden.


Label: Just Entertainment Releasedatum: 25 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering: