CD: So Real: Songs From Jeff Buckley

Jelle Schot (JelleS)
Op 29 mei 1997 nam hij een duik in de Mississippi rivier, om nooit meer terug te keren. Jeff Buckley was pas 30 jaar oud en had maar één album op zijn naam staan, maar tot op de dag van vandaag blijft hij inspireren. En zijn lichaam mag dan al meer dan tien jaar 'six feet under' zijn, wie de nieuwe verzamelaar So Real: Songs From Jeff Buckley beluistert zal zweren dat hij vlakbij is. Dat heeft deels te maken met de superieure geluidskwaliteit, maar vooral met de passie en bezieling die van elke klank afdruipt.




Één van de grootste
Het maakt dan ook niet uit of je naar een live-opname met band erbij luistert, of Jeff enkel met een akoestische gitaar in de studio hoort. De intensiteit en de dramatiek zijn altijd aanwezig in zijn bijzondere stemgeluid en brengen het tot een unieke hoogte. Zo is Leonard Cohens nummer 'Halleluja' tekstueel en muzikaal gezien al fantastisch, maar wat Buckley er mee deed was ongehoord. Hij kreeg het in een paar seconden al voor elkaar je tot tranen toe te ontroeren, van geluk of verdriet.

Op So Real: Songs From Jeff Buckley staan al zijn hoogtepunten, soms in de originele versie van Grace, en een aantal alternatieve opnames. Drie songs zijn afkomstig van het na zijn dood uitgebrachte Sketches for My Sweetheart the Drunk en twee van de Grace Legacy Edition. Vier van de nummers zijn opgenomen bij verschillende concerten. Uiteraard zijn alle hoogepunten aanwezig, zoals 'Grace', 'Forget Her', 'Dream Brother' en 'Mojo Pin' De meeste fans zullen alle uitvoeringen echter al in hun bezit hebben, op de nog nooit uitgebrachte cover van 'I Know It's Over' van The Smiths na. Morrissey overtreffen is niet voor iedereen weggelegd, maar Buckley maakte ook deze adaptatie weer zo eigen en intens, dat hij dicht bij het origineel in de buurt komt.




Voor de leek
Maar om alleen deze verzamelaar te kopen voor dat ene nummer zal alleen de diehard Buckley-adept niet te ver gaan, en So Real is dan vooral geschikt voor de muziekliefhebbers die nog redelijk onbekend zijn met het werk van de legendarische singer-songwriter. Want op de genialiteit van haast alle songs valt nog steeds niets af te dingen. So Real staat vol met tijdloze popsongs die je simpel weg voor je dood gehoord moet hebben. De release op zich is misschien nogal overbodig, maar muzikaal gezien wordt het niet veel beter dan dit.


Label Sony BMG Datum: 21 mei 2007 Waardering: