Boek: Martine Borgdorff - Mama moet werken!

Renée (Madam_Romella)
Op het eerste gezicht lijkt dit een nogal tuttig boekje. Maar wie zich niet laat afleiden door de afschuwelijke titel en de cover krijgt best wel leuke stukjes te lezen over de problemen waar werkende moeders tegenaan lopen bij hun pogingen om werk en gezin te combineren. Borgdorff heeft behalve uit haar eigen ervaringen ook geput uit reacties op het forum van Ouders Online. Het boekje zal waarschijnlijk vooral door de werkende moeders en vaders zelf worden gelezen. Het publiek zal dus veel herkennen.


Omslag van het boekGeregel
De meeste Nederlandse moeders werken in deeltijd en vinden dat prima. Dit topic op het FOK!-forum geeft een indruk van hun leven. De jonge ouders moeten wel veel regelen: van kinderopvang en een taakverdeling voor het huishouden tot een oppasrooster voor de opa's en oma's. Maar uiteindelijk krijgen ze het wel voor elkaar en kunnen ze opgewekt aan het werk. De meeste werkende moeders vinden het leuk om niet alleen maar te moederen of fulltime te werken: de combinatie maakt het juist lekker afwisselend. Zulke verhalen en ervaringen staan ook volop in Mama moet werken!. Maar wat betreft tips valt het boekje tegen. Het komt niet veel verder dan 'volg je gevoel'. De ondertitel 'handboek voor werkende moeders' is dus niet echt op zijn plaats.

Kinderopvang
Interessanter wordt het bij de hoofdstukken over kinderopvang en over de situatie in andere Europese landen. Het Nederlandse anderhalfverdienersmodel, waarbij de man fulltime werkt en de vrouw parttime, lijkt ideaal. Maar is het wel een vrije keus? Of hebben de moeders massaal van de nood een deugd gemaakt, omdat de kinderopvang hier niet zo goed is? In bijvoorbeeld Denemarken is het een heel ander verhaal: daar is de opvang zo goed dat je het je kind van harte gunt. Voeg daarbij de hoge kosten en de lange wachtlijsten van de opvang in Nederland, plus de inflexibele tijden, en je moet concluderen dat het parttime werken waarschijnlijk is omarmd omdat de moeders voor hun gevoel niet anders konden. Geen weldenkend mens doet zijn kind toch vijf dagen per week naar de crèche?

Discussie
Helaas is het slotakkoord van dit boek een valse noot. In het laatste hoofdstuk wordt opeens de discussie erbij gehaald over de vraag of Nederlandse moeders eigenlijk niet meer zouden moeten werken. Die brandde eerder dit jaar los, nadat topvrouwen uit het bedrijfsleven erop hadden gewezen dat de Nederlandse vrouw achterblijft vergeleken met de rest van de wereld. Nergens zijn zo weinig topvrouwen in het bedrijfsleven als hier, behalve in Pakistan. In Mama moet werken! worden de vrouwen die deze discussie aanzwengelden weggezet als oudegardefeministen, en de massaal in deeltijd werkende moeders worden uitgeroepen tot 'realisten'. Niet zo'n gelukkige wending, want uiteindelijk hebben alle werkende ouders toch hetzelfde belang: goede kinderopvang zodat je onbezorgd aan het werk kunt? In plaats van de realisten toe te roepen dat ze goed bezig zijn, had Borgdorff beter kunnen besluiten met een krachtige oproep om nou eindelijk eens serieus werk te maken van goede en goedkope kinderopvang.



Uitgever:SWP ISBN:9789066658158 Pagina's:96
Waardering: