CD: Turbonegro - Retox

Joost Melis (Pink_Floyd)
Er moest een keuze gemaakt worden: Nazipenis of Turbonegro. Omdat verkoopcijfers ook mee tellen werd toch maar gekozen voor de laatste naam. Het bijbehorende Noorse ensemble, dat al vanaf 1989 opereert onder deze noemer, komt anno 2007 met hun achtste album op de proppen: Retox


Het is een album waarvan ze zelf onder andere zeggen: "We're back, with a record that hits you in the head like brass-knuckles and a two-by-four!" en
"People say we've been making the same record for 10 years, that's not right. We've been making the same record for 4-5 years."

Hapklaar
Nou valt er op het laatste punt weinig af te dingen. Op het menu staan nog steeds hapklare brokken punk- en hardrock. Een grote hoeveelheid standaard riffs, beukende percussie en weinig hoogdravende teksten en titels ('Stroke My Shaft' of 'Every Body Loves A Chubby Dude') zijn de ingrediënten van dit uit-de-muur-produkt. Want zo klinkt het wel: restvlees fijnstampen, in de gloeiend hete olie flikkeren en voorzien van een flinke kwak mayo en curry. Geen ā la carte, maar regelrechte FEBO-muziek, slikken en rocken. Het geluid is een mengeling van Peter Pan Speed Rock, Rancid (We're Gonna Drop The Atom Bomb), Kid Rock en Motörhead. 'I Wanna Come' had echter zo door The Stooges gemaakt kunnen zijn.



Jugend
Maar of de luisteraar nou heel erg voldaan raakt van dit album? Het zit aardig in elkaar en de snerpende riffs, schreeuwsessies en drumpartijen zijn aanstekelijk, maar doordat veelal hetzelfde kunstje vertoond wordt zie je de 'brass-knuckles' en de 'two-by-four' al van verre aankomen. Hierdoor is het een weinig schokkende plaat geworden waardoor er steeds meer zieltjes van de Turbojugend hun spijkerjasje zullen vergeten en in de kast laten hangen. Of zouden de hardcore-fans het toch niet kunnen weerstaan om het mee te nemen naar Lowlands dit jaar?


Label Edel Records Datum: 11 juni 2007 Waardering: