DVD: Leonard Cohen - I'm Your Man

Erik (getikte_rik)
"Poetry is just the evidence of life. If your life is burning well, poetry is just the ash", luidt het citaat op de cover van de tribute-film: Leonard Cohen - I'm Your man. Deze film, geregisseerd door Lian Lunson (ook bekend van werk voor Neil Young en Pearl Jam), is een registratie van een concert in The Sydney Opera House, dat in januari 2005 plaatsvond. Onder meer Nick Cave, Jarvis Cocker, Beth Orton en U2 brengen een ode aan de Canadese dichter, schrijver en componist Leonard Cohen.


Suzanne
Sinds zijn grote doorbraak in 1967 heeft Cohen (Montreal, 1934) talloze generaties geďnspireerd met zijn eigenzinnige persoonlijkheid, diepe bariton en prachtige teksten. Het donkere nummer Suzanne is wellicht zijn bekendste bij het grote publiek, maar dat zijn oeuvre veel groter is dan dat, weet iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber. Het zou dan ook een feest moeten zijn om andere gelauwerde artiesten als Nick Cave en Beth Orton zijn nummers te horen en zien vertolken.

Vakman
Op de ongeveer honderd minuten durende dvd (Dolby Digital 5.1) is dan ook veel tijd ingeruimd voor deze muzikale vertolkingen. Zoveel tijd zelfs dat de 'Grote Meester' zelf maar heel fragmentarisch aan het woord komt. Dat is jammer, want Cohen blijkt ook buiten zijn teksten een innemende doch bescheiden meesterverteller. Zo ontkracht hij zijn reputatie als womanizer door te stellen dat hij duizenden nachten alleen heeft doorgebracht. Ook blijkt dat hij soms jaren werkt aan het schrijven en schaven van zijn teksten, als een ware vakman.

Soort Sinatra
In tegenstelling tot de beperkte aandacht die aan de persoon Cohen zelf besteed wordt, is er uiteraard wel veel tijd ingeruimd voor de covers. Nick Cave opent leuk en jazzy met het titelnummer, en lijkt zichtbaar in zijn element als een soort Sinatra. Ook de genoemde klassieker Suzanne blaast de Australische bard, begeleid door de wonderschone samenzang van Perla Batalla en Julie Christensen, nieuw leven in. Antony, van de vorig jaar doorgebroken Antony and the Johnsons, geeft een prachtige ontroerende versie van If It Be Your Will weg, en Beth Orton stelt ook niet teleur.


Baas boven baas
Minder geslaagd zijn de uitvoeringen van Jarvis Cocker, en de oververtegenwoordigde Wainwright-familie, net als Cohen afkomstig uit Montreal. Niet zozeer Martha Wainwright, maar vooral broer Rufus lijkt met zijn getergde blik soms op de Canadese variant van onze eigen Dinand Woesthoff. Zo heb je altijd baas boven baas. Waar Woesthoff niet overtuigend kan tippen aan U2, kunnen deze heren op hun beurt niet tippen aan de puurheid van de grote meester. Het is niet dat Bono en The Edge het ingetogen nummer Tower of Song (het enige nummer van deze registratie waar Cohen zélf bij aanwezig is) verkrachten, maar met o.a. Bono's gestileerde zonnebril komt het uiterlijk allemaal net wat verkrampt over. Het oogt simpelweg minder puur dan eigenlijk zou moeten.

De enige grootheid op deze dvd blijft Cohen zelf, en het is jammer dat hij er zelf qua aandacht wat bekaaid vanaf komt. "I'm Your Man" is het aanzoek van zijn aanbidders, maar helaas blijft de aanbedene zelf de verlegen bruid op zijn eigen feestje. Veel gescheer, maar weinig Cohen. Leuke aanvulling voor de liefhebbers van de Wainwrights, Nick Cave, U2 en Beth Orton, maar geen must-have voor de fans van Leonard Cohens unieke oeuvre.

Label: Lionsgate Films Releasedatum: 3 mei 2007
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t