CD: Devin Townsend - Ziltoid The Omniscient

Rick (Toffe_Ellende)
Van Devin Townsend weten we dat hij aan een bipolaire stoornis lijdt. De stemmingswisselingen resulteren bij hem in ernstige soloalbums, pure agressie in de vorm van Strapping Young Lad en soms in een opgewekt project zoals Ziltoid the Omniscient. Of ja, opgewekt, Devin Townsend begeeft zich immer op het de grens van de edelkitsch en totale waanzin en dat is bij Ziltoid niet anders.

Druk, druk, druk
De laatste jaren heeft Devin Townsend zich voornamelijk bezig gehouden met zijn progressive metalband The Devin Townsend Band en Strapping Yound Lad. En alsof dat niet genoeg doet hij regelmatig produceerwerk voor andere bands (o.a. GWAR, Darkest Hour, Lamb of God) en brengt hij zijn ambientprojecten uit via zijn HevyDevy-label. Ziltoid The Omniscient wordt onder zijn eigen naam uitgebracht, al moet de luisteraar het idee krijgen dat de alien Ziltoid echt is, en Devin Townsend de producer van zijn muzikale ambities.

Ziltoid wil koffie
Het conceptalbum gaat namelijk over Ziltoid, een vier-dimensionale transcendent die om tijd te kunnen buigen onze beste koffie eist. De kaliber koffie die Ziltoid voor ogen heeft, schijnt hier niet gemaakt te worden en een strijd tussen onze planeet en Ziltoid is onvermijdelijk. Verder weten we van Ziltoid dat hij gitaar speelt (als de beste), zingt (als de beste) en verder humeurig en teder kan zijn.

Alleskunner
De albumcover dekt de lading van dit absurde verhaal goed. Maar als je het concept, het gesproken woord, en dialogen weglaat heb je een redelijk vertrouwd klinkende Devin Townsend-plaat in handen. Allereerst is het knoerhard met hier en daar dynamische progressive elementen die doen denken aan het werk van The Devin Townsend Band. Maar de botte, compromisloze extreme metal van Strapping Young Lad, het handelsmerk van Townsend, ligt bij iedere compositie op de loer. Daarbij zingt de Canadees op de voor hem kenmerkende manieren: grunten, schreeuwen, krijsen en de gevoelige cleane manier. In 'Color Your World' komt het allemaal voorbij. Dat nummer is Ziltoid én Townsend in een notedop.

Technisch gezien is het metal van enig niveau maar voor Townsend-begrippen is dat eigenlijk niks nieuws. Opmerkelijk is wel dat hij alles zelf heeft gedaan inclusief de stampende drums, iets dat hij vaak over laat aan de meester van dit soort geweld: Gene Hoglan. De egotrip scheelt hem natuurlijk wél in de kosten, want per jaar tig albums opnemen en uitbrengen is niet goedkoop. Het is in ieder geval geen half werk wat hij in zijn eentje heeft afgeleverd.

Vrolijk doch serieus
Op Ziltoid The Omniscient is als geen voorgaand album te horen hoe zijn stoornis hem artistiek beïnvloedt. Het is een hilarisch conceptalbum met een serieuze muzikale inslag. Het is niet vrolijk maar het laat de luisteraar wel met een lach op het gezicht achter. Toch vraag ik me af hoe lang de grap houdbaar is...


Label: SPV Releasedatum: 21 mei 2007
Waardering: