DVD: The Long Good Friday

Jelle Schot (JelleS)
De Britse misdaadfilm The Long Good Friday van regisseur John Mackenzie betekende de doorbraak voor acteur Bob Hoskins. In de, buiten het eiland in ieder geval, vergeten klassieker uit 1980 geeft Hoskins gestalte aan de gangsterbaas Harold Shand. Sinds hij tien jaar geleden als winnaar uit de bendeoorlog tevoorschijn kwam beheerst hij de Londense onderwereld.

IJskoud maar toch charmant
Al jaren lang is er geen geweld meer, en Hoskins staat zelfs op het punt zijn 'bedrijf' te legaliseren. Een Amerikaanse investeerder is op Goede Vrijdag overgekomen om de plannen voor de bouw van een gigantisch casino in de hoofdstad te realiseren. Maar juist die dag lijkt een organisatie hem de oorlog te verklaren. Verschillende bomaanslagen worden gepleegd, en één van zijn naaste handlangers wordt doodgestoken. Shand doet er alles aan om zijn imperium te redden en de investeerder te behouden, maar doordat hij werkelijk geen flauw idee heeft wie de aanval op hem heeft geopend verliest hij al snel zijn verstand. Want ook al ziet hij zich nu liever als een zakenman, het blijft een ijskoude crimineel. Gelukkig voor Shand is zijn vrouw Victoria (een geweldige rol van Helen Mirren) een stuk slimmer en geduldiger. Ze weet het overzicht en de investeerder te behouden, maar het geweld lijkt niet te stoppen.

De gecreëerde spanning is vooral te danken aan Hoskins, die met zijn fantastische accent en de manier waarop hij gevatte uitspraken (I'll have his carcass dripping blood by midnight) aflevert, een charmante crimineel creëert. Dat zorgt er weer voor dat je daadwerkelijk hoopt dat hij de daders weet te vinden en zo de legalisering van zijn organisatie weet veilig te stellen.

Inspiratiebron
The Long Good Friday heeft humor, bruut geweld, geweldige acteerprestaties en een heerlijk foute synthesizersoundtrack zoals je dat wel meer tegenkomt in films uit de jaren 80. Alles wat een goede gangsterflick nodig heeft dus. Het is daardoor ook een enorme inspiratiebron geweest voor een regisseur als Guy Richie, die al deze elementen ook in o.a. Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch stopte.


The Long Good Friday haalt het niet bij de grootheden in het genre, daarvoor mist het diepgang, maar liefhebbers van een goede gangsterfilm en van bijvoorbeeld films van Richie zouden zich moeten schamen als ze deze aan zich voorbij laten gaan. De extra's, waaronder een commentaartrack van de regisseur, een interview met Hoskins en Mirren, en uitleg over de slangwoorden die in de film gebruikt worden, zijn ook zeker niet onaardig.


Label: Essential Cinema Releasedatum: april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: