Boek: Guillaume Musso - Het Grote Gemis

Phedre77
Een verhaal over keuzes en tweede kansen. Het Grote Gemis gaat over een briljante chirurg, Elliot, inmiddels zestig jaar oud. Hij krijgt het nieuws dat hij aan longkanker lijdt met uitzaaiingen en nog maximaal een paar maanden te leven heeft. Elliot besluit gewoon door te gaan met zijn leven en nog niemand iets te vertellen over zijn ziekte. Dus hij gaat ook gewoon door met zijn werk en met zijn jaarlijkse vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Als hij in Azië een peuter met een hazelip opereert, wordt hem door het dorpshoofd gevraagd wat zijn grootste wens is. Elliot antwoordt dat hij een vrouw terug zou willen zien die dertig jaar geleden overleden is. Dan ontvangt hij een flesje met tien goudkleurige pilletjes…

Internationale doorbraak
Dit boek wordt de internationale doorbraak genoemd van één van Frankrijks best verkopende auteurs, Guillaume Musso. En best verkopende auteur hoeft niet vanzelfsprekend ook beste auteur te zijn. Ik zou me anders toch wat zorgen gaan maken over de kwaliteit van de Franse schrijvers. Het Grote Gemis is een boek dat nergens verrast of spannende wendingen neemt. Het leest erg makkelijk weg, maar het kan niet lang genoeg boeien om het boek in één ruk uit te lezen. Het lijkt vrij oppervlakkig te blijven, met een enorm simpele verhaallijn. Een plot dat al honderden keren gedaan is. De goudkleurige pilletjes die Elliot krijgt, blijken hem dertig jaar terug te sturen in de tijd. Het boek draait om de keuzes die Elliot maakt en de manier waarop hij omgaat met de kansen die hij krijgt van het lot. Tijdens het lezen verwacht je zo nu en dan eindelijk die verrassing voorgeschoteld te krijgen, wat dit boek een 'internationale doorbraak' waard maakt, maar die blijft uit. De verhaallijn volgt exact die wendingen die het meest logisch zijn. Het einde is ook al niet spannend.

Bordkarton
Een doorzichtig plot is niet altijd de nekslag voor een roman, maar Musso's personages laten me helaas koud. Elliot zou een sympathieke man kunnen zijn, maar dat gegeven blijft op verstandelijk niveau hangen en dringt niet dieper in me door. Qua emoties is dit geen heftig boek. De liefde tussen Elliot en Ilena zou wat op moeten roepen, maar dat doet het niet. Ook de andere personages, Angie, Elliots dochter en Matt, Elliots beste vriend blijven van bordkarton. De beschrijvingen in 1976 worden duidelijk geschreven vanuit het 2006. Er wordt herhaaldelijk melding gemaakt van produkten of gewoonten die later een bepaalde ontwikkeling zullen doormaken. Die 'bewustheid' van de ontwikkeling in de komende dertig jaar maakt de tijdsprong ongeloofwaardig. Qua gegevens had dit best een leuke roman kunnen zijn. Bepaalde elementen zijn leuk uitgewerkt, zoals de jeugd van Angie, die in bepaalde gedeelten grappig wordt weergegeven. Helaas komt het verhaal nergens echt tot leven en springt het niet van het papier af. Een fatsoenlijk strandboek en meer niet.


Uitgever: Uitgeverij Arena ISBN: 978 90 6974 849 8 Pagina's: 301
Waardering: