Boek: Writers on Heels - De Verleiding

Phedre77
Dertien schrijvers vormen samen het schrijversverbond Writers on Heels, dertien vrouwelijke schrijvers op hakken. Dit verbond is in 2005 opgericht door Susan Smit (Heksen, Wijze vrouwen, Elena's vlucht) en Siska Mulder (Zus). Het doel is om de leemte tussen bloedserieuze literatuur en roze chicklit te vullen. De vrouwen willen af van het beeld van een schrijver die op een muffe zolder met een pijp in zijn mondhoek op een typemachine zit te hameren. Deze vrouwen hebben plezier in het schrijven. Daarbij presenteren ze hun literatuur met, ik citeer: 'zwier'. En op hoge hakken dus. Spannend...

Hakken en oorbellen
Wat dat schrijversverbond inhoudt boeit de lezer natuurlijk niet veel. Je koopt een boek niet omdat de auteur er een bedoeling mee heeft, maar omdat het geschrevene je wel eens aan zou kunnen staan. De Verleiding is een verhalenbundel die samengesteld is door de beide oprichters van Writers on Heels en bevat naast hun eigen verhalen elf verhalen van andere 'zwierige auteurs op hoge hakken'. Het openingsverhaal is van Simone van der Vlugt, niet de minste. Haar verhaal is er dan ook meteen eentje om goed wakker van te worden. Jammer dat de verhaaltitel 'Treinterrorist' het plot zo'n beetje weggeeft. Claire Polders volgt met het iets minder sterke, maar wel erg originele 'De Vermenigvuldiging van Valerie' over een fascinatie voor oorbellen. Marieke Groen volgt de dalende lijn met 'Iedereen kan schrijven', een wat chaotisch en flauw verhaal over een onuitstaanbare schrijver, die wel erg ver gaat om zijn inspiratie te vinden.

Wisselend niveau
Cindy Hoetmer schreef een verhaal over een naïeve tuttebel, Karin Giphart (ja, zus van) over een heleboel lesbische liefde gecombineerd met huishoudelijke taken en Susan Smit over een niet-geconsumeerde verliefdheid. Nog een handjevol verhalen van wisselend niveau volgen, waaronder een verhaal van Sophie van der Stap, die in haar debuutroman Meisje met negen pruiken vertelde over de kanker die ze op haar eenentwintigste kreeg en overwon. Maar ook haar verhaal is niet overweldigend. En dat maakt deze verhalenbundel best een leuke verzameling schrijfsels, maar ook niets meer dan dat. Voor luchtig vermaak en vakantielectuur... oh, pardon, literatuur.


Uitgever: Uitgeverij Arena ISBN: 978 90 6974 858 0 Pagina's: 223
Waardering: